Lidé si v zimě za energie připlatí neuvěřitelnou sumu. Babiš kvůli tomu slibuje něco, co nemůže splnit

Domácí 08. října 2021 | 12:31 — Ilona Cílková
Letošní zima bude pro domácnosti hodně drahá. Cena elektřiny i plynu se šplhají do závratných výšin a kvůli růstu poptávky po energiích a drahým emisním povolenkám si připlatíme až o tisíce korun za rok. Celkově si domácnosti v EU v zimě připlatí za energie 2550 až miliard korun.
Domácnosti se tuto zimu pořádně a nečekaně prohnou / Depositphotos

Domácnosti v EU se tuto zimu pořádně a nečekaně prohnou. Za energie si totiž v důsledku energetické krize připlatí zhruba 100 miliard eur, což odpovídá 2550 miliardám korun. To je suma, která vysoce převyšuje celkové roční výdaje českého státního rozpočtu. Výpočet plyne z analýz řecké vlády a bruselského think-tanku Bruegel. Cituje je agentura Bloomberg.

Sto miliard eur představuje zhruba desetkrát vyšší sumu, než jakou se zatím vlády zemí EU zavázaly svým občanům poskytnout, aby jim v začínající topné sezóně pomohly platit účty zejména za elektřinu a za plyn. Vlády v Itálii, Francii, Španělsku, Belgii se zatím zavázaly k energetickým dotacím domácnostem čítajícím necelých deset miliard eur. Pomoc tedy zřejmě bude muset být mnohonásobně vyšší.

Pomoc zvažuje také české vláda. Premiér Andrej Babiš zmiňuje i možnost přechodného zrušení DPH z energií. Babiš to řekl ve středeční debatě osmi nejvážnějších kandidátů na budoucího předsedu vlády, kterou vysílala Česká televize. „Jsme připraveni snížit DPH na energie až na nulu," prohlásil Babiš. Prosadit by to podle něj mohl i jeho dosavadní kabinet, který bude zřejmě po sněmovních volbách vládnout v demisi.

Podle ekonomů je však otázkou, zda je takové opatření průchozí vzhledem k podmínkám stanoveným na úrovni EU. Podle expertů není dočasné zrušení daně kvůli unijní legislativě dost dobře možné. Upozorňují na to, že DPH patří v EU mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na úrovni celého unijního svazku a změny vyžadují souhlas všech členských zemí. V případě zrušení DPH u energií by šlo o daňový únik českého státu z pravidel jednotného trhu, který by EU automaticky přísně sankciovala.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy ale budou zřejmě muset země Evropské unie přistoupit k pomoci domácnostem mnohem velkoryseji, než jsou nyní ochotny připustit, takže Brusel nad přechodným zrušením DPH z energií v ČR patrně „přivře oči“. Statisícům Čechů zdraží už za měsíc elektřina na dvojnásobek. První dodavatel upravil svůj ceník.

Zdroj: bloomberg.combruegel.com, zpravyaktualne.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu