Ceny pohoných padají nejrychleji v historii

Domácí 16. března 2022 | 08:10 — Ilona Cílková
V přemíře špatných zpráv alespoň jedna dobrá pro české řidiře. Ceny pohonných hmot v ČR se hroutí k zemi nevídaným tempem. Zlevňování je dokonce rekordní v historii. A pád cen ještě nekončí.
Ceny benzínu i nafty v ČR se hroutí k zemi historicky rekordní rychlostí / Depositphotos

Ceny benzínu a nafty od chvíle, kdy Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, klesly. „V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. To představuje nejvýraznější mezidenní pokles za více než 11 let," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

 

Podle ekonoma se ceny benzínu i nafty v ČR se hroutí k zemi historicky rekordní rychlostí. Pohonné hmoty v Česku totiž včera ještě zrychlily obrátky svého již tak extrémního tempa zlevňování. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z pondělí na úterý propadla o 82 haléřů na litr, na hodnotu 45,72 koruny. Za dva uplynulé dny – od neděle do úterý – tak benzín zlevnil o 1,36 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění benzínu v historii sledování od začátku roku 2005.

Spadla i cena nafty. Ta včera přes noc spadla dokonce o 85 haléřů na litr, na úroveň 48,37 koruny za litr. Za dva uplynulé dny tak nafta zlevnila o 1,20 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění nafty v historii sledování od začátku roku 2005. Nafta předevčírem začala zlevňovat vůbec poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajině. 

Ministerstvo financí začalo tento týden s plošnou kontrolou čerpacích stanic kvůli jejich maržím u prodeje pohonných hmot, informuje Český rozhlas. Prodejci musí každý den mj. posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února. Stát tak bude porovnávat ceny tuzemských čerpacích stanic právě s cenami na burze v Rotterdamu, aby tak předešlo stanovování nepřiměřeně vysokých marží. 

Jak upozorňují ekonomové, paniky na trhu s ropou využily v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. „V Česku tak podle údajů Evropské komise v dnech 21. února až 7. března tak například nafta v ČR zdražila po přepočtu do eur druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU, o 20,1 procenta," píše web fxstreet.cz.

Podle analytiků budou ceny pohonných hmot v ČR rychlým tempem zlevňovat i v dalších dnech. V následujícím týdnu lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 43 do 44 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 46 až 47 korun za litr. Česko zasáhla pádivá inflace. Dosáhnout může i 15 procent, odhaduje ekonom.

Zdroj: fxstreet.cz, lukaskovanda.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu