Nejpřijatelnější premiér? Průzkum ukázal, kdo má u Čechů největší podporu

Domácí 15. září 2021 | 09:34 — Ilona Cílková
Na nejžhavější otázku letošního roku, kdo usedne do křesla předsedy nové české vlády, odpoví až říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Jaký premiér by byl pro Čechy nejpřijatelnější?
Další 3 fotografie v galerii
Volby jsou již za pár týdnů / Depositphotos

Hnutí ANO přisuzují předvolební průzkumy z posledních měsíců největší podporu. A voliči se zamýšlejí nad tím, jak budou vypadat povolební vyjednávání. Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas to vypadá, že nejméně tolerantní jsou k možné spolupráci hnutí ANO a Pirátské strany v koalici s hnutím STAN. Proti takovému spojení se vyslovilo 58 procent dotázaných. 

Druhá nejvíce nepřijatelná koalice, by byla koalice ANO, SPD a KSČM. Nepřijatelná by byla pro 50 procent respondentů. Pro mladé lidi ve věku 18 až 29 let je nepřijatelná v 65 procentech případů.

Politologa Michala Pinka z Masarykovy univerzity výsledky průzkumu nepřekvapují. „Na první pohled jsou zde jasně polarizující prvky, a to je přítomnost Tomia Okamury, popřípadě Vojtěcha Filipa a SPD a KSČM ve vládě. Je jasně patrné, že jejich přímé zastoupení ve vládě polarizuje společnost nejvíc, uvedl politolog.

Podobně rozdělená je společnost i v názoru na osobu budoucího premiéra. Žádný z 16 nabízených politiků není podle průzkumu Medianu přijatelný ani pro polovinu lidí. Největší podporu - 42 procent - vyslovili respondenti současnému premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi.

Třetina dotazovaných by si dovedla představit v čele vlády současnou ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) a o něco nižší podporu má ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD. Víc vyhranění jsou lidi v postoji, koho by si v premiérském křesle představit nedovedli. Vojtěch Filip je nepřijatelný na pozici premiéra v 69 procentech případů. Tomio Okamura v 68 procentech, Ivan Bartoš v 67 procentech a Jan Hamáček v 61 procentech případů.

Podle politologa Michala Pinka je podpora současných vysoce postavených politiků pochopitelná. „Vyplývá z toho to, co vidíme dnes a denně za poslední čtyři, osm roků. Andrej Babiš se jako premiér snaží vystupovat tak, aby byl co nejpřijatelnější, aby byl co nejoblíbenější. Stejně tak ti, kteří jsou dále ve vládě, protože jsou vidět, protože se nějakým způsobem chovají tak, aby vycházeli vstříc klíčovým skupinám obyvatelstva," řekl pro Český rozhlas.

Z průzkumu taky vyplynulo, že téměř polovina Čechů předpokládá v říjnových sněmovních volbách vítězství hnutí ANO. Na otázky agentury Median odpovídalo v pěti posledních srpnových dnech přes tisíc respondentů nad 18 let. Poprask na politické scéně? Rodí se nová vládní spolupráce. Její obrysy jsou stále jasnější.

Zdroj: median.eu, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu