Poprask na politické scéně? Rodí se nová vládní spolupráce. Její obrysy jsou stále jasnější

Domácí 14. září 2021 | 08:58 — Ilona Cílková
Hnutí SPD si dokáže představit povolební spolupráci s hnutím ANO. Podle jeho místopředsedy Radima Fialy mají s uskupením premiéra Andreje Babiše největší programovou shodu. „Nevyměníme ale křesla za program, my držíme slovo,“ uvedl Fiala v pondělí na Rádiu Impuls.
Další 3 fotografie v galerii
Andrej Babiš koketoval s myšlenkou na spolupráci s SPD již po volbách v roce 2017 / Depositphotos

Již v neděli Radek Vondráček z ANO v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS nevyloučil možnou spolupráci s SPD. Vondráček zároveň zpochybnil označování okamurovců za extremisty, jakkoliv se v tomto duchu nesou i výroční zprávy ministerstva vnitra a Bezpečnostní informační služby.  

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Také první místopředseda SPD Radim Fiala si dokáže představit povolební spolupráci s hnutím ANO, prý spolu měli v minulém volebním období největší shodu. Pyšný je například na společné zrušení superhrubé mzdy. Program za křesla by SPD nevyměnila, koneckonců ztráta protestního odéru by pro ni byla riskantní, přesto je už Radim Fiala ochotný hovořit i o společném koaličním programu.

Podle Fialy našli v minulosti společnou notu s hnutím premiéra Babiše například v zákoně, kterým se zrušila superhrubá mzda. „To byl počin, ve kterém jsme našli zatím největší shodu. Lidem v peněženkách zůstalo víc peněz, jsem na to hrdý," řekl Fiala, který zároveň vyslovil obavy, že v následujících letech se nic podobného určitě nestane. Byla podle něj potřeba roztočit ekonomiku. 

Podle politologa Lukáše Jelínka Andrej Babiš koketoval s myšlenkou na spolupráci s SPD již po volbách v roce 2017. Ruka v rukávu neskončila, poněvadž se postavila proti výrazná část hnutí ANO a jako koaliční partner se nabídla sociální demokracie. Přesto v řadě hlasování Babiš ČSSD obešel a spolehnul se raději na SPD. 

Tomio Okamura po celou dobu opakoval, že mu nejvíc vadí vládní účast a kroky sociálních demokratů. Ti nyní zápasí o sněmovní přežití a SPD si za nového úhlavního nepřítele vybrala Piráty. I v tom je s Babišem zajedno.

Podstatné bude finální rozdělení mandátů. Je ale pravděpodobné, že kdyby ANO a SPD daly – klidně i za přispění komunistů – dohromady většinu, šlo by o jednu z reálných cest, kudy by se mohla povolební situace ubírat. Česká republika by podle Jelínka nebyla originální. Když kdysi vstoupili do rakouské vlády Svobodní, strhl se poprask. Časem si Evropa zvykla.  Do sněmovny by se nedostalo více stran, než se čekalo.

Zdroj: plusrozhlas.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu