Airbnb ubytuje uprchlíky z Afghánistánu. Pomoc začíná okamžitě

Domácí 25. srpna 2021 | 14:39 — Ilona Cílková
Charitativní organizace společnosti Airbnb zprostředkovávající ubytovací služby nabízí 20 tisíc lůžek uprchlíkům z Afghánistánu. Firma si za to nebude nic účtovat. Afghánce chce ubytovat na různých místech po celém světě.
Další 3 fotografie v galerii
Program pomoci začíná okamžitě / Depositphotos

Společnost Airbnb doufá, že svým gestem inspiruje i další šéfy firem, aby učinili totéž. Ředitel Airbnb Brian Chesky zdůvodnil rozhodnutí ubytovat zdarma Afghánce nutností pomoct při řešení jedné z největších humanitárních krizí současnosti. Chesky doufá, že to inspiruje další manažery, aby se taky zapojili do pomoci Afgháncům, protože času podle něj opravdu není nazbyt. „Vysídlení a přesídlení afghánských uprchlíků do USA a jinam je jednou z největších humanitárních krizí naší doby," uvedl Chesky v jednom z příspěvků.

Firma podle něj bude těsně spolupracovat s nevládními organizacemi i svou neziskovou divizí Airbnb.org, která poskytuje ubytování lidem v nouzi po přírodních katastrofách a jiných krizích. Chesky nesdělil, na jak dlouho budou uprchlíci ubytováni nebo jak dlouho bude firma platit za jejich pobyty.

Společnost také v červnu zahájila činnost Fondu Airbnb pro uprchlíky s cílem nashromáždit v něm částku 25 milionů dolarů. Část peněz na ubytování Afghánců by měla jít z tohoto fondu. Společnost Airbnb chce pobyt afghánských uprchlíků financovat zčásti sama, zčásti přispěje ředitel firmy a zčásti bude spoléhat na dárce Uprchlického fondu Airbnb.

Program podle začíná okamžitě. Airbnb na něm spolupracuje s neziskovými organizacemi v terénu. Měly by jí pomoct identifikovat lidi, kteří potřebují a chtějí pomoc. Firma zároveň žádá i poskytovatele ubytování, kteří mají zájem o to Afghánce ubytovat, aby se jí ozvali.

Airbnb dlouhodobě podporuje majitele ubytovacích kapacit, aby nabízeli lůžka lidem v tíživých situacích. Společnost s tím začala po hurikánu Sandy v roce 2012, kdy potřebovala nouzové ubytování asi tisícovka obyvatel New Yorku. Firma uvádí, že od té doby pomohla 75 tisícům lidí, mimo jiné po zemětřesení v Mexico City, požárech v Kalifornii nebo Austrálii. Afghánistán dostal zásadní úder. Ekonomika kolabuje, v bankomatech došly peníze a hrozí hyperinflace.

Zdroj: irozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu