Afghánistán dostal zásadní úder. Ekonomika kolabuje, v bankomatech došly peníze a hrozí hyperinflace

Domácí 24. srpna 2021 | 08:40 — Ilona Cílková
Afghánistán se řítí do katastrofální finanční krize. Země se potýká se sérií hospodářských šoků poté, co většinu jejího území před týdnem opět ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán. Podle expertů hrozí hyperinflace.
Další 3 fotografie v galerii
V zemi hrozí hladomor, varují experti / Depositphotos

Afgháncům postupně docházejí peníze, bankomaty ve městech jsou vybrakované, banky zůstávají zavřené a ceny zboží rychle rostou. Hodnota afghánské měny se propadá a experti varují před finančním kolapsem země a hyperinflací.

Nefungují ani pobočky mezinárodních společností jako Western Union či MoneyGram, které poskytují převody peněz. Afgháncům tak nemohou pomoci ani jejich příbuzní či přátelé ze zahraničí. Pro mnohé z nich byly mezinárodní převody důležitým zdrojem financí, jejich celková výše byla podle odhadů zhruba 800 milionů dolarů ročně, tvořily tak čtyři procenta afghánského hrubého domácího produktu.

K opětovnému zprovoznění těchto služeb v dohledné době nejspíš nedojde, jelikož měna afghání se hroutí a země začíná pociťovat akutní nedostatek tzv. tvrdé měny, což je v případě Afghánistánu zejména americký dolar. Stabilitu afghánu zajišťovaly tuny amerických dolarů, které pravidelně proudily do Kábulu, někdy i každý týden. Pokud Tálibán tyto dodávky neobnoví, je zde reálné riziko devalvace měny,” řekl deníku The GuardianGraeme Smith, analytik britského think-tanku Overseas Development Institute.

Závislost Afghánistánu na zahraniční pomoci potvrzují data Světové banky, podle nichž tyto finance vytvářely zhruba polovinu hrubého domácího produktu země a tamní vláda jimi platila 75 procent svých výdajů. Nyní se však přísun peněz ze zahraničí zastavil, USA totiž odřízly zemi od rezerv afghánské centrální banky v hodnotě přes devět miliard dolarů, které měla uložené ve Spojených státech.

Afghánská měna jen za tento měsíc oslabila proti dolaru a dalším platidlům o více než sedm procent a její pád bude zřejmě nadále pokračovat. Aktuálně je na nákup jednoho dolaru potřeba přes 86 afghání. Před dobytím Kábulu 15. srpna přitom stačilo jen kolem osmdesáti afghání. Kurz vůči dolaru je pro Afghánce klíčový, neboť žádný stát neakceptuje jejich měnu při přeshraničním platebním styku.

Uprchlý guvernér afghánské centrální banky Ajmal Ahmady, jenž se momentálně skrývá na neznámém místě, řekl v telefonickém rozhovoru s agenturou Bloomberg, že inflace v zemi nejspíš v blízké době dosáhne na dvouciferné hodnoty. To může mít naprosto katastrofální dopad na tamní chudé obyvatelstvo, neboť už tak dost vysoké ceny základních výrobků a služeb se vyšplhají do závratných výšin.

Afghánistán byl již před převzetím moci Tálibánem jednou z nejchudších zemí na světě. Přibližně devadesát procent z jeho čtyřicetimilionové populace musí vystačit s méně než dvěma dolary, tedy 44 korunami na den. Afghánskou ekonomiku zároveň v uplynulých měsících těžce zasáhla pandemie koronaviru a extrémně suché počasí. Teď ji čeká další zásadní úder. Rozčarování bojovníků Tálibánu. Něco podobného zřejmě nečekali.

Zdroj: bloomberg.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu