Zeman zaútočil na Babiše. V kauze BIS má prezident jasný cíl

Domácí 23. srpna 2021 | 08:32 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru na webu Blesk.cz pustil tvrdě do Bezpečnostní informační služby a tradičně i do Michala Koudelky, který je pověřen vedením kontrarozvědky. Zaútočil i na premiéra Andreje Babiše.
Další 3 fotografie v galerii
Prezident Zeman svým nejnovějším prohlášením stupňuje tlak na Babiše / Depositphotos

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník Bezpečnostní informační služby informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já mobilní telefon nemám, takže když se s nimi bavím, jsem odposloucháván i já," uvedl prezident Zeman pro Blesk.cz. 

„Informoval jsem o tom pana premiéra, posléze mi pan premiér za přítomnosti pana kancléře sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob Bezpečnostní informační služby jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ prohlásil prezident Miloš Zeman.

Prezident dále uvedl, že když se šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka neomluvil a odposlechy pokračovaly, požádal premiéra Andreje Babiše, aby Koudelku odvolal. Slova hlavy státu o zastavení odposlechů následně na svém twitterovém účtu premiér Babiš popřel. „Ani vláda, ani já jako premiér nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. Samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo Policie odposlouchává, a odposlechy povoluje soud."

Prezident Zeman se nijak netají svou averzí k šéfovi BIS Michalu Koudelkovi. Odmítl Koudelku šestkrát povýšit do hodnosti generála a o české tajné službě dokonce český prezident v minulosti mluvil jako o „čučkařích“. 

Premiér Andrej Babiš původně tvrdil prezidentovi Miloši Zemanovi, že jeho vláda znovu nejmenuje Michala Koudelku do čela tajné služby BIS. Přes původní slib si to ale ve finále rozmyslel. Situaci vyřešil tak, že jeho vláda Koudelku jen pověřila vedením služby s tím, že nového ředitele vybere vláda vzešlá z říjnových voleb. Sám prezident uvedl, že byl kvůli tomu na Babiše naštvaný. „Byl, protože i když to lze chápat jako jakýsi kompromis, tak původní verze byla, že pan Koudelka opravdu odejde, a toto se stalo takříkajíc na poslední chvíli po návštěvě pana Koudelky na předsednictvu vlády,” řekl Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Babiš si tím prezidenta významně rozladil a před volbami zariskoval. Už za pár týdnů, až se bude sestavovat nová vláda, bude Miloše Zemana potřebovat. Co nyní sleduje prezident Zeman svým nejnovějším prohlášením? Stupňuje tlak na Babiše. Hra kolem BIS je totiž hrou o kontrolu nad vládou vzešlou z voleb. Řeknu toho ještě mnohem víc, řekl Zeman a upřesnil, s kým bude jednat po volbách.

Zdroj: blesk.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu