Řeknu toho ještě mnohem víc, řekl Zeman a upřesnil, s kým bude jednat po volbách

Domácí 18. srpna 2021 | 07:34 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman chce brzy zveřejnit další výhrady vůči nyní pověřenému řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi. Naznačil, že se budou týkat odposlechů. Řekl také, s kým bude vo volbách jednat a jak vnímá současnou volební kampaň.
Další 3 fotografie v galerii
Prezident Zeman není spokojený se současnou předvolební kampaní / Depositphotos

„Bezpečnostní informační služba by se neměla zabývat některými odposlechy, protože to jí nepřísluší," uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy . Důkazy pro to nepředložil, dokonce nechtěl své obvinění rozvést s tím, že to za pár dní poví Blesku. „Chci mu také dát nějakou výživnou porci," řekl doslova. 

Novým obviněním chce Zeman dodat váhu své dlouhodobé kritice dosavadního šéfa BIS Michala Koudelky, kterého Babišův kabinet pověřil řízením kontrarozvědky i poté, co mu tento víkend skončil mandát. O jeho nástupci tak má rozhodnout až nová vláda po volbách.„Mám vůči panu Koudelkovi zásadní výhrady a některé z nich jsem dosud veřejně neuváděl, ale po tomto rozhodnutí vlády je v nejbližších dnech budu publikovat,“ uvedl Zeman.

Prezident se vyjádři i k osobě Matěje Stropnického, který prohlásil, že tajné služby mají být loajální zvoleným představitelům státu, Zeman řekl: „Matěj Stropnický je známý popleta a jeho výroky není zapotřebí brát příliš vážně. Důležité je, aby BIS skutečně plnila svoji funkci, jakou má definovanou zákonem, takže například odhalovala vážnou ekonomickou kriminalitu a na druhé straně, aby nefízlovala ústavní činitele."

Dalším tématem rozhovoru byly volby a předvolební kampaň, která podle prezidenta zatím téměř neprobíhá. „Vypovídá to o politických stranách, které možná říkají, že do toho půjdou v tom září. Z vlastní zkušenosti vím, že vyhratelná volební kampaň musí trvat déle než jeden měsíc. Není vidět silný pozitivní program, nejsou vidět výrazné charismatické osobnosti a z tohoto důvodu volební kampaň bude pravděpodobně poněkud nudná. Lituji toho. Když jsme bojovali s Václavem Klausem, tak to jenom jiskřilo," zavzpomínal. Zopakoval, že premiérem hodlá jmenovat předsedu strany, která získá ve volbách nejvíce hlasů. V případě koalic bude přihlížet k počtu poslanců zvolených za jednotlivé strany.

Plánuje, že se po volbách nejdříve v sestupném pořadí setká s šéfy parlamentních stran. „Nebudou mě zajímat koalice, ale jednotlivé strany. Za parlamentní stranu mohu považovat tu, která překročila pětiprocentní hranici. Tady vznikne absurdní situace, že díky koalicím můžeme zažít stranu, která má dva nebo tři poslance, ale tu nepokládám za parlamentní stranu a nebudu se s ní ani stýkat," uvedl Zeman. Babiš má ze Zemana strach, říká expremiér a prozradil svůj sen.

Zdroj: parlamentnilisty.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu