Preference ANO stále rostou. Havlíček ví, proč je opozice v problémech

Domácí 22. srpna 2021 | 14:17 — Ilona Cílková
Pokud by se v srpnu konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů a drží si svůj náskok před koalicemi Pirátů a Starostů a koalicí Spolu. S jasnou převahou by nyní ANO vyhrálo i ve chvíli, kdy by jednotlivé strany kandidovaly samostatně.
Další 4 fotografie v galerii
ANO by drtivě vyhrálo volby / Depositphotos

Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Koalice Piráti a Starostové a koalice Spolu by získaly shodně po 21 procentech. Pokud by ovšem opoziční strany kandidovaly samostatně a nikoli v koalicích, náskok Babišova hnutí by byl doslova drtivý. Hnutí by získalo by 26,5 procenta hlasů, což oproti červnovým ziskům představuje nárůst o více než šest procentních bodů.

Druzí by se umístili Piráti s 12 procenty. U strany je tak patrný pokračující úbytek příznivců: „Oproti červnu ztratili další dva procentní body. Jejich příznivci se přesouvají ponejvíce k ODS a ANO, tedy ke stranám, od kterých Piráti dříve čerpali nejvíce. Jako důvod stéle rezonují programové záležitosti, respondenti rovněž zmiňují slabou předvolební kampaň," uvedli autoři studie.

Třetí příčku v modelu obsadila občanská demokracie s 11,5 procenta následovaná Starosty (10,5 procenta) a SPD (9,5 procenta). Do sněmovny by zřejmě vstoupila i Přísaha Roberta Šlachty (5,5 procenta) a TOP 09 a komunisté (shodně po pěti procentech), lidovci se 4,5 procenta stojí těsně pod uzavírací klauzulí. Tyto výsledky se nicméně pohybují v rámci statistické chyby, která se u stran s nižším ziskem pohybuje na úrovni plus minus jednoho procenta.

Vládní ČSSD by se do sněmovny nedostala. Podle modelu získala pouze 3,5 procent. Pod hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by skončila i Trikolóra ve spojení se Svobodnými a Soukromníky.

V tomto týdnu zveřejnila aktuální volební model také agentura STEM pro CNN Prima News. Podle něj by volby v srpnu vyhrálo také hnutí ANO se ziskem 31,1 procenta hlasů. Koalice Spolu by měla 21,7 procenta, pro koalici Pirátů a STAN by se rozhodlo 18,7 procenta voličů. Do Sněmovny by se podle tohoto průzkumu dostaly ještě SPD a KSČM. Jak uvedl vicepremiér Karel Havlíček ve čtvrtečním pořadu 50 dní do voleb na CNN Prima NEWS, opozici nemohla věčně vycházet „kolovrátková“ kritika vlády. ANO by vyhrálo o parník. Piráti prudce klesají, podle Rakušana ale není dobojováno.

Zdroj: kantar.cz, ct24.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu