ANO by vyhrálo o parník. Piráti prudce klesají, podle Rakušana ale není dobojováno

Domácí 20. srpna 2021 | 07:08 — Ilona Cílková
Necelé dva měsíce před volbami a před zahájením ostré fáze kampaně se ukazuje hned několik trendů. Rozložení sil se do určité míry vrátilo zpět do předpandemického stavu. Ještě před několika měsíci klesaly preference ANO strmě dolů, nyní je opět ve vedení.
Další 3 fotografie v galerii
Volby by drtivě vyhrálo ANO premiéra Andreje Babiše / Depositphotos

V současné době lidé, kteří jsou v tuto chvíli rozhodnutí jít k volbám, přesvědčivě preferují hnutí ANO. Naopak se nezastavil propad koalice Pirátů a hnutí STAN. Obě strany čelily v poslední době posměškům za nezvládnutou kampaň. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana však strany chystají na září intenzivní kampaň a konečné výsledky v říjnových volbách tak mohou být úplně odlišné.

Podle Rakušana je stále dost času na to, aby přesvědčili nerozhodné voliče. „V žádném případě nelituji, že jsme vytvořili koalici s Piráty. Jako Starostové rosteme. Koalice vznikla, aby tady už nevládlo hnutí ANO. Lidé možná teď zapomněli na ten chaos, tisíce mrtvých a rozvrácenou ekonomiku. Nejdůležitější budou dva týdny před volbami. Není dobojováno," uvedl Rakušan v předvolební debatě na CNN Prima News.

Jak by dopadly volby, kdyby se konaly v srpnu? Podle posledního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by hnutí ANO by v srpnu obdrželo 31,1 procenta hlasů, koalice Spolu ve složení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL 21,7 procenta a koalice Pirátů a STAN 18,7 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly strany SPD s 11,2 procenty a komunisté s 5,8 procenty. Mimo Sněmovnu by zůstali sociální demokraté se 4,6 procenty i hnutí Přísaha Roberta Šlachty, kterému jiné průzkumy dávají šanci, že se do parlamentu dostane.

Výzkum tak potvrdil posilující trend hnutí ANO, které tak od dubna narostlo o téměř 6 procentních bodů. Roste i koalice Spolu, která obdržela v dubnovém a červnovém průzkumu 16,6 procenta a 17,4 procenta. Oproti tomu Piráti a STAN prudce klesají, kdy by je volilo v dubnu 27,9 procenta hlasů a v červnu již jen 24,1 procenta hlasů.

Průzkumy od agentury STEM jsou však ze strany politiků pod častou kritikou. Důvodem je, že čísla v porovnání s volbami často nesouhlasí a mezi jednotlivými měsíci jsou znatelné propady. Babiš má ze Zemana strach, říká expremiér a prozradil svůj sen.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu