Finanční odměny i sankce pro neočkované. Ministr prozradil, co má v plánu

Domácí 17. srpna 2021 | 09:14 — Ilona Cílková
V Česku je stále řada lidí, kteří očkování proti covidu považují za zbytečné nebo mu nevěří. To ale brání dosažení takzvané kolektivní imunity. Odborníci i politici se proto zamýšlí nad tím, jak Čechy k vakcinaci co nejlépe motivovat. Podle dat počet očkovaných totiž stále klesá.
Další 3 fotografie v galerii
Podle ministra zdravotnictví ale nejsou finanční odměny za provedené očkování proti nemoci COVID-19 v tuto chvíli reálné / Depositphotos

Experti se přiklánějí k tomu, aby byli lidí k očkování motivováni finančně. „Byl bych i pro to lidi motivovat finančně. Protože se to vyplatí. Jinak tady máme zase určité nebezpečí, že dojde k zaplňování nemocnic a ke zbytečným úmrtím, kterým se můžeme vyhnout," uvedl před časem biochemik Jan Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle ministra zdravotnictví ale nejsou finanční odměny za provedené očkování proti nemoci COVID-19 v tuto chvíli reálné. „Obávám se, že to reálné v tuto chvíli není. Přišli jsme s určitým bonusem, pokud jde o státní sektor, tedy dva dny volna po očkování. I soukromý sektor jde podobným směrem, velké firmy dávají podobné motivace,“ řekl Adam Vojtěch pro CNN Prima NEWS.

Dodal, že je nyní klíčové především co nejvíce zpřístupnit očkování pro ty, kteří mají do vakcinačních center příliš daleko, případně mají problém provést registraci. Proto ostatně zavedl mobilní očkovací týmy, které navštěvují odlehlejší místa republiky.

Podle ministra by mělo být očkování dobrovolné. „Pevně věřím tomu, že lidé vnímají, proč to děláme. Není to náš výmysl, nemáme jinou možnost, pokud chceme zabránit tomu, aby byly zahlceny nemocnice a jednotky intenzivní péče. Myslím, že tu bolestnou zkušenost už tady máme za sebou. Toto budeme neustále vysvětlovat," uvedl.

Vojtěch vyloučil i  radikální sankce pro ty, kteří se úmyslně očkovat nenechají. „Jestli se bavíme o nějakých penalizacích nebo o něčem podobném, to v tuto chvíli nechystáme," potvrdil ve vysílání ministr. Uvedl ale, že třeba zájem o vakcinaci dětí od 12 let není úplně malý, proočkovanost v této věkové kategorii se podle něj pohybuje okolo 30 procent. Další způsob, jak motivovat lidi k očkování. Dával bych peníze, navrhuje expert.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu