Další způsob, jak motivovat lidi k očkování. Dával bych peníze, navrhuje expert

Domácí 01. srpna 2021 | 09:57 — Ilona Cílková
V Česku je stále řada lidí, kteří očkování proti covidu považují za zbytečné nebo mu nevěří. To ale brání dosažení takzvané kolektivní imunity. Odborníci i politici se proto zamýšlí nad tím, jak Čechy k vakcinaci co nejlépe motivovat. Podle dat počet očkovaných totiž stále klesá.
Další 3 fotografie v galerii
Motivovat lidi k očkování můžeme i finančně, říká Jan Konvalinka / Depositphotos

Před časem přišel Andrej Babiš s nápadem pro ty, kteří se dostaví do dvou pražských center pro neregistrované. Ti mohou soutěžit o tenisky či iPhone. Minulý týden pak vláda schválila dva dny volna státním zaměstnancům za to, že se nechají očkovat. Je motivace dostatečná?

Podle biochemika Jana Konvalinky je potřeba vymyslet inovativní triky, které by přesvědčily primárně starší populaci, aby se nechala očkovat. Nestačí podle něj vytvořit velká očkovací centra a čekat, že se do nich senioři ze všech koutů České republiky přijedou naočkovat. Podle biochemika potřebujeme mobilní týmy, které budou objíždět vesnice.

„Potřebujeme úzkou spolupráci s praktiky, kterým bych se skoro ještě omluvil za to, jak špatně se k nim vlastně ministerstvo chovalo těch mnoho měsíců, kdy jim nedávalo vakcíny, ochranné pomůcky ani správné pokyny, jak to dělat. A pak vymýšlet nové a nové přístupy. Byl bych i pro to lidi motivovat finančně. Protože se to vyplatí. Jinak tady máme zase určité nebezpečí, že dojde k zaplňování nemocnic a ke zbytečným úmrtím, kterým se můžeme vyhnout," uvedl Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Biochemik kladně zhodnotil i nedávný návrh premiéra Andreje Babiše, aby státní zaměstnanci očkovaní proti covidu od 1. ledna letošního roku dostali dva dny placeného volna. Je to sice podle jeho slov trochu drahé, ale v každém případě by se i nadále měly hledat inovativní způsoby, jak lidi motivovat. „Primárně bych cílil na starší populaci," zdůrazňuje.

Padají ale i návrhy, aby bylo očkování proti covidu povinné. Zatímco Andrej Babiš prohlašuje, že za této vlády očkování proti covidu-19 povinné nebude, v Německu se pár týdnů před volbami rozhořela diskuse o povinném očkování. Ta je vedena obavami, že během nadcházejícího podzimu by se mohla pandemie pod vlivem agresivnější varianty delta vrátit a znovu vést ke zmrazení veřejného života v zemi. Změna v očkování? Až tento návrh projde v Německu, přijme ho většina států EU.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu