Zkontrolujte si stav svého bankovního účtu. Hackeři vypustili na internet údaje milionů kradených karet

Domácí 13. srpna 2021 | 10:24 — Zuzana Procházková
Hackeři z Ruska zveřejnili údaje z více jak miliónu platebních karet, jež byly ukradené mezi lety 2018 a 2019. Některé jsou stále funkční. Mezi kradenými údaji se prokazatelně nachází také přístupy k českým kartám.
Další 3 fotografie v galerii
Mezi kradenými údaji se nachází také přístupy k českým kartám / Depositphotos

Na internet se dostaly údaje z milionů platebních karet. Ruští hackeři tímto počinem chtějí propagovat svou databázi platebních karet, která má posloužit ostatním zločincům k on-line nakupování, komentoval server časopisu Forbes.

Dle poradenské společnosti BDO se mezi kradenými platebními kartami nachází také doposud neznámý počet českých údajů. Experti na bezpečnost se bohužel domnívají, že až polovina těchto citlivých informací může být stále aktivní. Hackeři zpřístupnili údaje jako číslo karty, datum její platnosti, kód CVV a dále jméno, e-mail či telefonní číslo obětí.

Všechny tyto údaje byly zveřejněny hackery na serveru nazývaném All World Cards jako propagační akce. Experti se však domnívají, že skutečný počet ukradených karet je mnohonásobně vyšší. Poslední údaje vypovídají o tom, že je na zmíněném hackerském serveru uloženo více jak 2,5 milionu kradených údajů z bank po celém světě. Nejvyšší počet pochází však ze Spojených států amerických.

„Mezi ukradenými údaji jsou prokazatelně i přístupy k českým účtům. Hackeři údaje o kartách přeprodávají dál, takže další kyberzločinci mohou s jejich pomocí nakupovat on-line nebo pořizovat předplacené dárkové karty, z nichž jsou nákupy hůř dohledatelné,“ dodal Martin Hořický z BDO.

Kradené platební karty jsou většinou z roku 2018 nebo 2019. Přesto italská bezpečnostní firma D3Labs varuje, že téměř polovina karet může být stále funkční, a tedy zneužitelná. Stále lze s nimi nakupovat v on-line prostředí.

„Hackeři údaje o platebních kartách kradou prostřednictvím malwaru nebo při přesměrování zákazníků na platební platformy e-shopů. Následně je, podobně jako server All World Card, prodávají za několik dolarů k dalšímu využití. Milionem zveřejněných údajů zdarma nová hackerská skupina ukazuje, že ji zajímají velké projekty. Zároveň chce nalákat partnery pro další zločiny,“ upozornil Martin Hořický.

České banky tvrdí, že se útokům tohoto typu brání, a to například sledováním aktivit hackerů. „Krádežím platebních údajů klientů předcházíme ve spolupráci s evropskou zpravodajskou službou, která od loňského prosince zabránila zneužití údajů u 600 našich klientů. V rámci monitoringu tato CTI služba také operuje na různých alternativních tržištích nebo takzvaném dark webu, kde mohou být například seznamy kradených karet nebo hesel obchodovány mezi kybernetickými zločinci,“ doplnil Jakub Ptáčník, analytik kybernetické bezpečnosti z banky Moneta. Dále čtěte: Inflace v Česku výrazně zrychlila. Ceny v červenci vzrostly o 3,4 %.

Zdroj: ceskenoviny.cz, globe24.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu