Inflace v Česku výrazně zrychlila. Ceny v červenci vzrostly o 3,4 %

Domácí 11. srpna 2021 | 09:38 — Zuzana Procházková
V červenci 2021 vzrostla cenová hladina meziročně o 3,4 %. To vypovídá o jediném, inflace nabrala nebývalé tempo. Jedná se o nejvyšší hodnotu za posledních 12 měsíců. Ceny stouply hned o celé 1 %.
Další 3 fotografie v galerii
Inflace nabrala v červenci nebývalé tempo / Depositphotos

ČNB okomentovala zveřejněná data o inflaci. Ta se oproti červnu výrazně vzrostla na 3,4 %, což je nad horní hranicí takzvaného tolerančního pásma cíle ČNB. Po očistění inflace od primárních dopadů změn nepřímých daní tak v červenci spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 3,2 %.

Tento červencový nárůst spotřebitelských cen je o 0,4 % vyšší, než avizovala prognóza ČNB pro tento měsíc. Jednou z možných příčin je rychlý růst jádrové inflace, tedy růst indexu spotřebitelských cen celého spotřebního koše očištěného o sezonní vlivy, vlivy daňových úprav i jiných administrativních opatření.

Právě jádrová inflace přispívá nejvýznamnějším podílem k meziročnímu růstu cen. Má totiž dopad na zdražování v oblasti služeb, zboží, stavebnictví nebo nemovitostí.

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 procenta, pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta,“ informovala Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. „Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,” doplnila Šedivá.

Za červencovým zvýšením spotřebitelských cen stojí také zdražení potravin, které byly v červenci vyšší o 6,9 % než v roce předchozím. Stejně tak byl zaznamenán růst v oblasti restauračních a ubytovacích službách. Právě restaurace v červenci meziročně zdražily o 4,4 %. Dále také rostou ceny bydlení, jak nájemného, tak koupě nových nemovitostí.

Tomáš Volf, analytik ze společnosti Citfin, však poukazuje na to, že „problém zůstává v konstrukci inflace. Její podstatná část je totiž 'importovaná' a jde na vrub zdražování vstupů do výroby na světových trzích a zpožďování dodávek, takže zahraniční dovozci jdou s cenou nahoru.”

Česko není jedinou zemí, kde roste míra inflace. Například v sousedním Německu ceny v červenci meziročně vzrostly o 3,8 %. To je nejvíce za posledních 25 let. Dále čtěte: Tisícovky policistů vyjedou v pondělí na silnice po celé České republice. Kontrolovat budou dodržování povolené rychlosti jízdy.

Zdroj: kurzy.cz, czso.cz, penize.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu