Všichni proti Pirátům. Jsou demagogové a chtějí zbořit systém, říká šéf komunistů

Domácí 25. července 2021 | 09:17 — Ilona Cílková
Podzimní volby se kvapem blíží a politické strany přiostřují ve svých vyjádřeních. Pod palbu kritiky se dostává zejména Pirátská strana. Naposledy se do Pirátů pustil předseda KSČM Vojtěch Filip.
Další 2 fotografie v galerii
Pirátská strana se stále častěji dostává pod palbu kritiky / Foto: Pirátská strana

Šéf komunistů Vojtěch Filip Pirátskou stranu považuje za demagogickou a některé její postoje za nesmyslné. „Chtějí zničit systém, který funguje," uvedl pro CNN prima NEWS. Dlouholetý předseda komunistů naznačil, že z nekonstruktivního jednání ve Sněmovně viní především Piráty. „Zažil jsem hodně debat s lidmi, jako je Václav Klaus, Miloš Zeman či Miroslav Kalousek. Sice jsme se přeli, ale věcně. Každý argumentoval podle svého přesvědčení. Teď jsme se ale dostávali do diskusí, které neměly žádný věcný základ," řekl v rozhovoru Filip.

Podle předsedy KSČM dochází k případům, kdy Piráti svou rétorikou sjednocují názorově ostatní parlamentní strany, které by spolu za normálních okolností nikdy nesouhlasily. Jako příklad zmínil sněmovní debatu o všeobecném zdravotním pojištění a porodnické péči. „Nesnáším demagogy. A když najednou proti názorům Pirátů mluví stejně lékař z ODS, lékař z hnutí ANO, lékař z KDU-ČSL i od sociálních demokratů? Já mám na to odpověď, že Piráti ničí funkční systém," dodal Filip.

KSČM v předvolebních průzkumech balancuje na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Vojtěch Filip je ale přesvědčen, že komunisté mají za sebou řadu kampaní, ale i úkolů, které zvládli. V posledních 30 letech podle něj KSČM dokázala hrát roli konstruktivní opozice, ale také vedoucí roli v krajích a městech. „Je schopná nést odpovědnost za vývoj v celém státě," řekl. Komunisté se podle něj nestydí za to, že v posledních třech letech tolerovali vládu Andreje Babiše, připouští si svou odpovědnost za vládní politiku, i když přímo v kabinetu nebyli.

V kampani do sněmovních voleb pak chtějí komunisté zacílit na mladé voliče se sloganem "Šance na nový začátek" a programem shrnutým do pěti priorit. Podle Filipa volba KSČM znamená jistotu pro budoucnost. „Podle mého soudu máme velmi zajímavou kampaň. Ta obsahuje 5P, čili pět hlavních priorit, které reprezentujeme. Máme jak nové tváře, tak ty stávající, co se osvědčily," je přesvědčen Filip. Rovněž se ohradil proti těm, kteří rétoriku komunistů považují za lživou či manipulativní. „Když si přehrajete argumentaci našeho poslaneckého klubu, demagogii u nás nenajdete. Často nám spíš vyčítají, že jsme příliš pragmatičtí,"  dodal. Zapomeňte na letáky. Politici vás budou letos masírovat jiným způsobem.

Zdroj: iprima.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu