Další komplikace při vstupu do restaurací i za kulturou. Ministerstvo nečekaně změnilo pravidla

Domácí 23. července 2021 | 08:07 — Ilona Cílková
Resort zdravotnictví změnil v tichosti pravidla, za kterých lidé pro účast na kulturních akcích a pro návštěvu restaurací. Nově už není možné prokázat se čestným prohlášením o provedeném testu, který si člověk udělal v zaměstnání. Mnozí lidé tak o nových pravidlech nevědí.
Další 3 fotografie v galerii
Ke vstupu na akce budete nově potřebovat test / Depositphotos

Návštěvy některých služeb, restaurací či kulturních a sportovních akcí se lidem nadále zkomplikují. Zatímco ještě donedávna se mohli mimo jiné prokázat čestným prohlášením o provedení antigenního samotestu, dnes již taková možnost neplatí. Pokud člověk nemá dokončené očkování, potvrzení o prodělané nemoci či laboratorně provedený negativní test, může sice využít samotest, podstoupit jej však musí přímo na místě vstupu do provozovny či do areálu.

O tom, že čestné prohlášení již nestačí, se rozhodlo již na konci června, přesto to nebylo veřejností příliš nahlas prezentováno. „Sjednotili jsme pravidla tak, aby všude platily stejné podmínky pro vstup a navíc aby dospělí mohli využít testy ze zaměstnání a děti ze školy, případně byla možnost otestovat se na místě. Návštěva akcí a služeb tak bude pro všechny dostupná a současně bezpečná" vysvětlil tehdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v tiskové zprávě.

Z jakého důvodu prokázání čestným prohlášením už není možné, ministerstvo zdravotnictví ale neinformovalo. 

Jaká tedy aktuálně platí pravidla pro návštěvy restaurací, kulturních událostí či služeb? Na většinu akcí  platí takzvaný systém OTN, tedy – Očkování – Test – prodělaná Nemoc. Bodu očkování vyhovuje každý, kdo doloží, že od aplikace poslední dávky očkovací látky podle SPC uplynulo nejméně 14 dní. Bodu negativní test dosáhne každý, kdo doloží, že buď absolvoval nejdéle před 7 dny RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo si nechal udělat nejdéle před 72 hodinami POC test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem.

„Možnost prokázat se pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor nebo pro účast na hromadných akcích čestným prohlášením nebo potvrzením od zaměstnavatele bylo vázáno k povinnému testování zaměstnanců stanoveného jiným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví. Nicméně dané mimořádné opatření k testování zaměstnanců bylo zrušeno a s tím tak i možnost prokazovat se potvrzením od zaměstnavatele či čestným prohlášením," uvedlo ministerstvo. Očkovaní a testovaní by měli mít právo dělat cokoli, říká expert.

Zdroj: mzcr.cz 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu