Očkovaní a testovaní by měli mít právo dělat cokoli, říká expert

Domácí 18. července 2021 | 12:48 — Ilona Cílková
Mladí se do očkování navzdory představám vlády příliš nehrnou, mezi lidmi ve věku 16 až 29 let je naočkováno zhruba dvacet procent z nich. Stát se tak snaží pořádat různé přesvědčovací kampaně, zároveň se však čím dál více uchyluje k restriktivním opatřením a zvýšeným kontrolám běžných aktivit. 
Další 3 fotografie v galerii
Mladí se do očkování navzdory představám vlády příliš nehrnou / Depositphotos

„Já si myslím, že to šíření nastává v podstatě v nočních klubech, na nějakých hromadných akcích a podobně. Takže bych se asi podíval na ně. Ale opravdu si myslím, že to jsou jenom přechodné záležitosti. My bychom měli tu populaci proočkovat a pak nebudeme řešit takováto konkrétní restriktivní opatření," uvedl tento týden bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek zase upozorňuje, že když se mladí nenechají očkovat, nakazí staré lidi a na podzim opět nastane nezvladatelná situace.

I proto policisté s hygieniky o víkendu naplánovali rozsáhlé zátahy na pražské noční podniky. Mimo jiné kontrolují i to, zda mladí lidé v klubech netančí. A jak se na zákaz tance v klubech dívají dva experti na epidemii? Podle biochemika Zdeňka Hostomského nejsou podobné restrikce na místě. Lidé, kteří v nočním klubu doloží svoji bezinfekčnost, by za odměnu měli mít možnost v klubu tancovat, a zákaz tance považuje za hloupost. „Odměnou za to, že byl člověk otestován a vakcinován, by mělo být, že může dělat cokoliv. Takže třeba i tancovat," řekl pro CNN Prima News Hostomský.

S tímto názorem nesouhlasí imunolog Václav Hořejší. Podle něj má zákaz tance smysl. „Důvodem je, že lidé jsou při tanci v intenzivním kontaktu. Potvrzení, že nedávno byli bezinfekční, není jistotou. Lidé by ještě chvíli mohli tohle drobné omezení vydržet,: uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hygienici s policisty tento víkend kontrolují především hudební kluby a bary. Posvítili si na dodržování protiepidemických pravidel spočívající v tom, že v konkrétním podniku by nemělo být víc lidí, než je míst k sezení, u stolu čtyři osoby a je tam předepsaná vzdálenost mezi zákazníkem a hudebníkem. Je zakázán, až na výjimky, tanec. Provozovatelé však nechápou, proč je tanec zakázán, když lidé mají potvrzení o negativním testu nebo jsou očkovaní. V Česku vzniká nebezpečné hnutí, varuje biochemik.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu