V Česku vzniká nebezpečné hnutí, varuje biochemik

Domácí 16. července 2021 | 09:26 — Ilona Cílková
Počet nových případů v Česku opět roste a odborníci varují před další vlnou. A to v době, kdy je dostatek vakcín a očkování je dostupné každému zájemci. Vakcíny fungují a jejich vedlejší účinky jsou naprosto minimální. Pokud se ale šiřitelé nesmyslů o škodlivosti a nebezpečnosti očkování prosadí u velké části našich spoluobčanů, začnou na podzim umírat lidé, varuje biochemik Jan Konvalinka.
Další 3 fotografie v galerii
Vakcíny fungují a jejich vedlejší účinky jsou naprosto minimální, říká Jan Konvalinka / Depositphotos

Takzvaná delta varianta koronaviru už podle dat Státního zdravotního ústavu zřejmě začala v Česku dominovat. Nemocnice se kvůli tomu začnou znovu plnit, neboť přibližně 600 tisíc lidí z ohrožených skupin ještě není naočkovaných, upozornil biochemik Jan Konvalinka pro SeznamZprávy. Čísla zkresluje skutečnost, že se nyní covid-19 šíří hlavně mezi mladými lidmi, kteří nemoc snáší lépe. Problémy se ale očekávají v následujících měsících, a to i proto, že v Česku chybí přehled o nových mutacích a variantách těchto mutací.

Podle Konvalinky je kriticky důležité, abychom naočkovali zejména ohroženou část populace, a potom z toho bude respirační choroba, která už nebude plnit nemocnice a nutit nás do lockdownu. Vedle očkování i nadále doporučuje nošení roušek, zejména v prostředcích městské hromadné dopravy a v uzavřených prostorách. Hlavně tam, kde se potkávají lidé, kteří se jinak nesetkají. „Na pracovišti je to paradoxně méně důležité než v nákupním centru či samoobsluze," vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas.

Pokud se tohle všechno podaří, nemusíme podzimní vlnu ani zaznamenat, protože nemocnice nebudou plné. „Pokud se šiřitelé nesmyslů o škodlivosti a nebezpečnosti očkování prosadí u velké části našich spoluobčanů, začnou na podzim umírat lidé, a to úplně zbytečně, protože na rozdíl od loňského roku máme nástroj, jak je ochránit," zdůrazňuje.

V Česku máme hnutí odpíračů očkování a vědy, které je podle biochemika potenciálně nebezpečné. A nejedná se jen o covid, ale o hlubokou nedůvěru. Během pandemie se totiž ukázalo, že míra důvěry v politický systém, elity i jeden ve druhého velmi dobře koreluje s tím, jak se země vyrovnaly s nákazou. Severské a západní země obecně mnohem lépe než jih a východ Evropy.

„Jsou věci, které jsou vyvrácené a je velmi nezodpovědné je šířit. Vakcíny fungují. Dostaly je 3,5 miliardy lidí a fungují tak dobře, jak jsme si před rokem ani netroufali doufat. Mají naprosto výjimečně velmi malé vedlejší účinky, frekvence je 1:100 000 nebo 1:1 000 000," vysvětluje v rozhovoru Konvalinka. „Teď už prostě není pochyb a nelze to popřít, že vakcíny fungují a jejich vedlejší účinky jsou naprosto minimální," uzavírá Konvalinka. Kdo se proti covidu nenaočkuje, bude platit.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu