Kdo se proti covidu nenaočkuje, bude platit

Domácí 13. července 2021 | 07:05 — Ilona Cílková
Očkování proti onemocnění covid je hrazené státem a dostupné všem, proto by ho měli občané využít. Kdo tak neudělá, měl by si od 1. září testy platit sám. I o tom včera rozhodla vláda.
Další 3 fotografie v galerii
Očkování je u nás zdarma pro všechny / Depositphotos

Testování zdarma od září končí, prohlásil v pondělí na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň uvedl, že už to bude doba, kdy se každý, kdo chtěl, mohl nechat naočkovat, a systém tak bude efektivnější. „Ukončení hrazení preventivního testování předpokládáme od září. Takto o tom jednala i rada vlády pro zdravotní rizika," prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V současné době jsou nadále ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. Není však možné si např. zajít na dva AG testy týdně. Nadále připadá jeden AG test na jeden týden. Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch. Návrh na konec testů zdarma od září hájil ministr i na twitteru. „Indikované testy lékařem či hygienou zůstanou nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění. Stejně tak děti mladší 12 let a ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, budou mít dále testy zdarma. Pro všechny ostatní je široce dostupné hrazené očkování," vzkázal lidem Vojtěch.

Vláda rovněž odsouhlasila zkrácení doby mezi 1. a 2. dávkou očkování vakcínou Pfizer na 21 dní. Třítýdenní interval se bude týkat zájemců, kteří ještě nemají rezervovaný termín očkování. Výjimku budou mít děti od 12 do 15 let, jejichž rodiče budou moci žádat o zkrácení lhůty i v případě, že dítě už má termín zarezervovaný nebo už první dávku dostalo. „U všech, kteří jsou nově registrováni od 15. července. Platí to pro ty, kteří zatím nebyli očkováni 1. dávkou, ale mají např. třeba registraci," uvedl Adam Vojtěch.

„Ten důvod je zřejmý, potřebujeme, abychom co nejvíce dětí měli naočkováno před začátkem školního roku. Myslím si, že je to zcela na místě a věřím, že právě tato změna celkově povede k tomu, že skutečně budeme mít doočkovánu populaci dvěma dávkami," podotkl.

Vláda se dohodla i na změnách pro hromadné akce. Od 19. července všichni pořadatelé hromadných akcí v ČR s předpokládanou účastí nad 1000 osob budou muset pořádání akce oznámit příslušné hygienické stanici. Každý, kdo se účastní hromadné akce, musí mít průkaz o bezinfekčnosti, podotkl Vojtěch (očkování, test či prodělání onemocnění). „Chceme, abychom o těchto všech největších akcích věděli, aby o nich věděla hygiena, aby věděla, kde se konají, kdo je organizátor a mohla je tak skutečně cíleněji a efektivněji kontrolovat," řekl Vojtěch. Mutace delta se šíří mnohem rychleji, než se čekalo. Ve hře je i jarní scénář, varují experti.

Zdroj: mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu