Návrat do vysoké politiky? Vedle Maláčové na kandidátce ČSSD výrazná ekologická tvář

Domácí 26. května 2021 | 09:44 — Ilona Cílková
Bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický dostal nabídku kandidovat v říjnových volbách za ČSSD do poslanecké sněmovny. Sám prý nabídku zvažuje, dá se ovšem očekávat, že ji přijme.
Další 3 fotografie v galerii
Matěj Stropnický zvažuje návrat do vysoké politiky / Foto: Martin Paták

ČSSD není v lehké situaci. Podle předvolebních průzkumů se ani nedostane do Poslanecké sněmovny a osobnosti, které by nalákaly voliče, chybí. O spolupráci se sociální demokracií tak není zrovna poptávka. Předseda Jan Hamáček nyní oslovil bývalého šéfa Zelených Matěje Stropnického a chce jeho prostřednictvím zacílit i na mladší a ekologicky orientované voliče. 

„Mohu potvrdit, že jsem nabídku dostal a zatím ji zvažuji,“ řekl Právu Stropnický. Nechtěl přitom komentovat, zda by mohl být lídrem kandidátky třeba v Praze nebo Středočeském kraji, kde koupil před třemi lety zámek ze 17. století, který se svým přítelem rekonstruují.
„Možností je více,“ uvedl pouze. Podle informací Práva by Stropnický mohl nastoupit jako dvojka v Praze, a to po místopředsedkyni strany Janě Maláčové. Právě ministryně práce a sociálních věcí má v čele pražské kandidátky nahradit exministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Jeho kandidatura za Českou stranu sociálně demokratickou by nebyla žádným velkým překvapením, ale jen vyústěním politického vývoje svého času zeleného politika.  Stropnický má z politiky bohaté zkušenosti. Za zelené byl místostarostou v Praze 3, čtyři roky byl i na pražském zastupitelstvu, kam byl zvolen za trojkoalici zelených, lidovců a starostů. Mezi roky 2014 a 2015 byl náměstkem pražské primátorky pro územní rozvoj a plán, poté do roku 2018 předsedal výboru dopravy.

Loni opustil Stranu zelených, jejímž byl místopředsedou a od ledna 2016 do října 2017 také předsedou. Z čela strany rezignoval krátce po volbách, kdy byl lídrem zelených v hlavním městě a strana získala jen 1,5 procenta hlasů. Stropnický, který žije na zámku v Osečanech, na sebe nedávno upozornil účastí v reality show. Před časem pobouřil českou veřejnost, když prohlásil, že není normální, aby 80 procent českých občanů mohlo každý rok dosáhnout na leteckou dovolenou. Ostrý spor o předvolební dárečky. Maláčová zvýhodňuje jednu skupinu obyvatel před druhou, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu