Ostrý spor o předvolební dárečky. Maláčová zvýhodňuje jednu skupinu obyvatel před druhou, varují experti

Domácí 24. května 2021 | 09:34 — Ilona Cílková
Česku chybí ve státním rozpočtu zhruba 200 miliard korun ročně. Podle ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jany Maláčové to ale není důvod, aby se důchodcům nepřidalo nad rámec zákonné valorizace. Ministryně chce, aby průměrný důchod od ledna vzrostl o 750 korun měsíčně.
Další 3 fotografie v galerii
Valorizace důchodů je podle ministryně Maláčové jasná věc / Foto: ČSSD

Podle Jany Maláčové je třeba najít 200 miliard korun, zvyšovat daně pracujícím ale odmítá. Současně odmítá omezovat výdaje na zdravotnictví nebo privatizovat penzijní systém. „Je třeba posílit příjmovou stránku," řekla ministryně na CNN Prima NEWS. 

Podle ministryně je zadlužení České republiky obrovské, zejména kvůli nákladům na koronakrizi, stejně jako jinde ve světě. „Zároveň jsme se střelili do nohy nezodpovědným zrušením superhrubé mzdy. Za to může pan Babiš a ODS," uvedla v Partii Terezie Tománkové. Podle ní navyšování minimální mzdy zatím nepřipadá v úvahu. Naproti tomu valorizace důchodů je jasná věc. „Je třeba řešit, jak zvýšit důchody nad rámec valorizace," uvedla.

Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla je potřeba se bavit o velikosti státu a nezvyšovat nerovnováhu veřejných financí dalšími výdaji.„Potěšilo mě, že vláda na krizi nereagovala škrty jako v minulosti. Přešli jsme ale do opačného extrému, kdy se protrhla hráz," varoval Hampl a vyzval ministryni, aby upustila od předvolebních dárečků ve formě zvyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace či mimořádných dárků ve formě tzv. rouškovného.

„Pojďme veřejné rozpočty dostat do rozumné rovnováhy. Jakékoli zvyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace je nezodpovědné a populistické," řekl bývalý viceguvernér ČNB. Maláčová podle Hampla navvíc zvýhodňuje jednu část obyvatel nad ostatní. Zdůraznil, že koronavirem byli nejvíce zasaženi malí podnikatelé, sektor služeb nebo živnostníci a svobodná povolání. „Senioři žádnou ztrátu nebo ohrožení příjmu nezaznamenali," dodal.

Pravicové strany jsou proti navýšení důchodů nad rámec valorizace. V době rekordního rozpočtového schodku je vyšší než zákonné zvýšení penzí hazardem. „Populisté před volbami mají jednoduchou úvahu: Zvedneme důchody, a oni nás budou volit. Tak to nefunguje. Mnozí senioři se koupit nenechají," uvedl k plánu ministryně Maláčové první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Důchodcům musíme přidat, ale je to na Schillerové, říká Babiš.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu