Důchodcům musíme přidat, ale je to na Schillerové, říká Babiš

Domácí 16. května 2021 | 09:17 — Ilona Cílková
V minulých letech rostly důchody nadprůměrně. Jak to bude v příštím roce? Ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová chce, aby průměrný důchod od ledna vzrostl o 750 korun měsíčně. Premiér Andrej Babiš není proti.
Další 3 fotografie v galerii
Podle premiéra životní náklady našich důchodců stoupají a je potřeba je dorovnávat. / Depositphotos

Ministryně Maláčová na středečním zasedání koaliční rady představí návrh na rychlejší zvýšení důchodů, než nařizuje zákon. K povinnému zvýšení o 450 korun měsíčně, chce přidat další tři stokoruny.

Zvýšení důchodů nad zákonné minimum navrhl minulý týden i premiér Andrej Babiš. Průměrná penze by tak českým důchodcům měla vzrůst z dnešních 15 350 na minimálně 16 tisíc korun. „Důchodcům musíme přidat. Bude to sice nad plán, ale paní Schillerová musí zkrátka postavit rozpočet, abychom to zvládli," uvedl Andrej Babiš v České televizi. Podle premiéra životní náklady našich důchodců stoupají a je potřeba je dorovnávat. 

Má to ale háček. Každé zvýšení průměrného důchodu o sto korun měsíčně vyjde státní rozpočet na tři miliardy ročně. Plán ministryně tak vyjde celkem na devět miliard. A to si podle části opozice v době rekordního schodku nemůžeme dovolit.

Pravicové strany jsou proti navýšení důchodů nad rámec valorizace. V době rekordního rozpočtového schodku je vyšší než zákonné zvýšení penzí hazardem. „Populisté před volbami mají jednoduchou úvahu: Zvedneme důchody, a oni nás budou volit. Tak to nefunguje. Mnozí senioři se koupit nenechají," uvedl k plánu ministryně Maláčové první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík z Pirátů uvedl, že by chtěl průměrný důchod ve výši dvaceti tisíc. „Bohužel možnosti rozpočtu to v tuhle chvíli neumožňují. Jsme 500 miliard minus, takže přidání o 450 korun měsíčně podle zákonné valorizace je rozumné," vysvětlil.

Komunisté a SPD vládní návrh podporují. „My podporujeme navýšení i nad zákonnou valorizaci," potvrdila předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá z KSČM. Proti není ani SPD. „Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje výši důchodů. Důchody by měly růst, protože pro některé občany to je z důchodů, které berou, úplně nedůstojné stáří," uvedl první místopředseda hnutí Radim Fiala. Téměř vše citelně zdražuje. Čechy začíná drtit inflace.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu