Máme problém, hlásí vědci. Získanou imunitu nabourávají nové mutace

Domácí 23. února 2021 | 09:07 — Ilona Cílková
Jedinci, kteří prodělali onemocnění covid, by mohli být chráněni nejméně pět měsíců. Má to ale háček. Imunitu získanou po prodělané nemoci COVID-19 ohrožují nové mutace koronaviru.
Další 3 fotografie v galerii
Imunitu získanou po prodělané nemoci COVID-19 nově ohrožují mutace koronaviru / Depositphotos

Podle studie uveřejněnou BBC imunita po prodělání nemoci sice trvá déle, než se předpokládalo, přesto se ale u některých nakažených prokázala tak vysoká přítomnost viru v těle, že hrozil jeho další přenos na druhé. A nutně ani nemuselo jít o příznakového pacienta. „To znamená, že i když si myslíte, že jste již tuto nemoc měli a jste chráněni, a že jste si jisti, že je velmi nepravděpodobné, že se u vás rozvinou závažné příznaky, tak ale stále existuje riziko, že byste se mohli s virem setkat znovu a přenést ho na ostatní," vysvětlila pro BBC vedoucí výzkumu profesorka Susan Hopkinsová. 

Podle viroložky z Lékařské univerzity v rakouském Innsbrucku Dorothee von Laerové získanou imunitu po prodělání covidu ohrožují jeho nové mutace. Univerzita provedla testování 801 obyvatel lyžařského střediska Ischglu, které se stalo loni jedním z center nákazy. Z testů vyšlo, že přibližně 90 procent těch, kteří měli koronovirové protilátky na jaře, byli imunní i na podzim. „To je dobrá zpráva z Ischglu," komentoval výsledky rektor innsbrucké univerzity Wolfgang Fleischhacker.

U testovaných byla v dubnu loňského roku zjištěna séroprevalence 51,4 procenta, o osm měsíců později činila frekvence protilátek specifických pro SARS-CoV-2 po nemoci COVID-19 stále ještě 45,4 procenta. „I přes mírný pokles koncentrace protilátek ve srovnání s první studií můžeme hovořit o relativně stabilní imunitě," uvedla viroložka van Laerová.

Nebezpečím a varováním jsou však nové mutace koronaviru, zejména té jihoafrické, která se již rozšířila v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. „Ochrana se začíná drolit," přiznala von Laerová. V Tyrolsku se objevilo šest reinfekcí jihoafrickým koronavirem u lidí, kteří se již zotavili z obyčejného onemocnění COVID-19. „Takový vývoj není pro virology nic nového," uvedla viroložka s tím, že bude nutné vakcínu upravit.

Na stejný problém upozorňuje i imunolog Václav Hořejší. Podle něj bude imunita po prodělání covidu fungovat téměř jistě i proti britské mutaci, mohou ale existovat nějaké mutace, u kterých to není úplně jisté. Ochrana nemusí platit například u objevené tzv. jihoafrické mutace. „Ta by možná mohla být odolná vůči vakcinaci, není to zatím úplně jisté, ale zdá se, že bude opravdu odolná, a to bude průšvih,” uvedl Hořejší. Vypadá to, že jihoafrická varianta je nejen nakažlivější než ta britská, ale také nebezpečnější než ostatní doposud objevené mutace, protože u poloviny sledovaných lidí protilátky nezafungovaly. Pandemii můžeme porazit jen jediným způsobem, radí vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu