Povinné nošení respirátorů hraje vládě do karet. Pro voliče chystá bonbónek

Domácí 20. února 2021 | 06:30 — Ilona Cílková
Povinné nošení respirátorů poskytuje vládě záminku před volbami rozdat důchodcům druhé rouškovné. Má na něj peníze. Poslanecká sněmovna totiž vládě tento týden posvětila možnost letos hospodařit se schodkem až 500 miliard korun.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda má důvod k druhému rouškovnému / Depositphotos

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová již koncem ledna vypustila balonek takzvaného druhého rouškovného. V rámci toho prvního dostali důchodci na sklonku loňského roku na ruku 5000 korun. Je takřka jisté, že důchodcům, početné voličské skupině, dárek v podobě druhého rouškovného přijde.

Vhod může ministryni přijít zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v obchodech nebo MHD, o kterém rozhodla vláda, a to s platností od příštího týdne. Déletrvající povinnost nosit respirátory by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností, což jsou často právě domácnosti důchodců.

Z dat ČSÚ plyne, že v těchto domácnostech se ročně utratí za léčiva a zdravotnické pomůcky, což je skupina, do níž náleží i respirátory, 1891 korun na osobu. Výdaje domácností důchodců však například z titulu pokročilejšího věku nezřídka vykazují citelně vyšší výdaje ze léčiva a zdravotnické pomůcky, než je uvedený průměr.

Vláda se inspirovala zeměmi, jako je Rakousko, a respirátory dočasně, na dva měsíce, osvobodila od DPH. V Rakousku jsou ovšem takto osvobozeny do poloviny letošního roku, což dává obchodníkům lepší možnost plánovat. V Česku je na místě také prodloužení tohoto osvobození. Termín pro osvobození respirátorů od DPH vyprší již počátkem dubna. To, že v té době jejich povinné nošení už nebude třeba, by si vzhledem k nynější situaci troufl předpokládat pouze skutečný optimista. V Rakousku jsou evidentně realisty, takže termín stanovili rovnou na polovinu letošního roku, a to je přitom jejich epidemická situace nyní lepší než ta česká.

Osvobození od DPH i v Česku konečnou cenu respirátorů snížilo, ale není všespásné. „Vláda tudíž může jít i další cestou. A vyplácet druhé rouškovné, resp "respirátorovné". Pod záminkou výdajů na respirátory by tak důchodcům rozdala třeba i více než pět tisíc korun jako loni. Lze spekulovat o částce. Vzhledem k tomu, že respirátory jsou dražší než roušky, nelze vyloučit, že by se vláda odhodlala k výplatě třeba 7500 korun. To by státní rozpočet tedy vyšlo na zhruba 23 miliard korun," míní ekonom Lukáš Kovanda.

Tyto nemalé peníze však nyní vláda v rozpočtu nalezne poměrně snadno. Poslanecká sněmovna totiž vládě včera posvětila možnost letos hospodařit se schodkem až 500 miliard korun. Nejpesimističtější odhady ekonomů hovoří o tom, že letošní schodek bude činit nejvýše 450 miliard korun. Vláda tedy může disponovat minimálně 50 miliardami korun nad tento rámec, z nichž tedy může financovat třeba právě druhé rouškovné.  

Povinné nošení respirátorů se tak vládě může stát vítanou záminkou k předvolebnímu uplácení početné a loajální skupiny voličů, totiž právě důchodců, i když zdaleka ne všichni důchodci jsou v daném kontextu potřební. Přičemž mnozí potřební se naopak rekrutují z domácností jiných než důchodcovských. Účinná ochrana před novými mutacemi koronaviru. Vědci přišli s jednoduchým řešením.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu