Účinná ochrana před novými mutacemi koronaviru. Vědci přišli s jednoduchým řešením

Domácí 15. února 2021 | 06:34 — Ilona Cílková
Je prokázáno, že se koronavirus šíří primárně vzduchem. I proto vláda v posledních týdnech důrazně doporučuje občanům používat respirátory FFP2. Pokud nemáte k dispozici respirátor, pomohou podle vědců dvě roušky najednou.
Další 3 fotografie v galerii
Podle vědců snižuje nošení dvojité roušky riziko nákazy o 96 procent / Depositphotos

Epidemiologové v USA kvůli novým mutacím koronaviru doporučují lidem nosit dvě roušky najednou. Data ukazují, že riziko nákazy se v tím výrazně snižuje. Lidé si mají nejprve nasadit chirurgickou ústenku a pak ještě bavlněnou. Dvojité zakrytí úst a nosu má podle odborníků simulovat ochranu respirátorem typu FFP2. Podle hlavního vládního epidemiologa Anthony Fauciho se jedná o efektivní bariéru před virem.

Ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Rochelle Walenskyová upozorňuje, že respirátory FFP2 jsou nepohodlné a mohou tak širokou veřejnost odrazovat od důsledného nošení. Vyzývá Američany, aby si vybrali dobře padnoucí roušky se dvěma nebo více látkami, které se dají vyprat a jsou prodyšné. „Nejlepší a nejjednodušší ochrana je to, pokud si přes jednorázovou ústenku dáte ještě látkovou. Lze si také vytvořit třívrstvou ochranu s filtrem. A to tak, když vložíte vakuový sáček mezi dvě pevně tkané textilie," doporučuje Walenskyová.

Běžná chirurgická rouška podle studie zvládá zachytit jen zhruba 42 procent kapének nositele. Podle vědců je dvojitá rouška skvělým nástrojem i pro zdravé lidi, kteří přijdou do styku s nakaženým. Data ukazují, že riziko přenosu nákazy mezi dvěma lidmi, kteří oba mají dvojité roušky, je sníženo o 96,4 procent. Aby roušky mohly fungovat, musejí být správně nasazeny přes ústa i nos a měly by co nejlépe přiléhat. 

To samé platí i o respirátorech. Při jejich výběru je důležité dbát na velikost a samozřejmostí je správné nasazení. Pozor na respirátory s výdechovým ventilem. Ty jsou nevhodné pro komunitní ochranu, protože nebrání šíření kapének od nositele respirátoru směrem do okolí. Lépe se přes ně sice dýchá, ale pokud je nositel nakažený, představuje zbytečně velké riziko pro osoby v jeho blízkosti. Už nám pomůže jen zázrak. Jsme před nejhorší částí epidemie a odstrašující případ pro ostatní státy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu