Už nám pomůže jen zázrak. Jsme před nejhorší částí epidemie a odstrašující případ pro ostatní státy

Domácí 12. února 2021 | 08:55 — Ilona Cílková
Česko podle odborníků téměř jistě čeká nejhorší fáze epidemie. A pravděpodobně se staneme odstrašujícím případ pro jiné státy. Zatímco Německo nás označilo za zemi s výskytem nebezpečných mutací a výrazně omezuje cesty přes hranice, u nás od neděle končí nouzový stav.
Další 3 fotografie v galerii
Zdravotníky hodili politici přes palubu / Depositphotos

Jak hodnotí rozhodnutí Poslanecké sněmovny nepodpořit prodloužení nouzového stavu prezident České lékařské komory Milan Kubek? „Vláda i opozice nám společnými silami podrazili nohy," hodnotí situaci. „My budeme dál bojovat o životy našich pacientů. Je nám jasné, že jsme politikům úplně lhostejní, ostatně projevuje se to na tom, že už tři měsíce škemráme o nějaké finanční ocenění extrémně náročné a nebezpečné práce, která vzala život už 52 zdravotníkům, z toho 22 lékařům. Máme pocit opuštěné jednotky, na kterou se politici vykašlali," uvedl Kubek v rozhovoru pro iDNES.

Podle šéfa lékařů jsme v nouzi bez ohledu na to, jak se to bude právně nazývat. „Je jasné, že zvenčí musí mít každý pozorovatel oprávněný pocit, že jsme se zbláznili. Jsme furianti, kteří ústy ministra zdravotnictví odmítají pomoc sousedního Německa v situaci, kdy nemocnice v Karlovarském kraji melou z posledního. Místo toho se pacienti hystericky převážejí vrtulníky přes celou republiku. Říká se, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží, ale já si přeci jen myslím, že většina Čechů a Moravanů jsou slušnější a lepší lidé než to, co jsme viděli, doufá Kubek.

Milan Kubek dlouhodobě upozorňuje na neutěšený stav v nemocnicích a na vyčerpané zdravotníky. Pokud si teď lidé konec nouzového stavu vyloží tak, že se všechno smí a že virus zmizel, tak nás podle jeho slov čeká epidemická katastrofa.

„Během dvou týdnů dojde k takové explozi nemocných, že to nemocnice samozřejmě nebudou moct zvládnout. Může se stát, že začnou umírat lidé po tisících. A to i bez ohledu na to, zda budou nebo nebudou nakažení koronavirem. Prostě proto, že nemocnice jim nebudou schopny poskytnout péči. Je to možné, viděli jsme to na jaře v New Yorku, kde na přelomu dubna a května došlo k přechodnému zkolabování zdravotní péče. Průměrná týdenní úmrtnost, která se tam pohybuje mezi 1 200 a 1 500 lidí týdně, se vyšplhala až na 8 tisíc. To se může klidně stát u nás. Takže mně nezbývá nic jiného, než vyzývat lidi, ať ignorují politické exhibice a ať se snaží chránit životy své svých blízkých. To znamená, ať se dál chovají tak, jako kdyby nouzový stav trval, protože v nouzi skutečně jsme," apeluje Kubek.

Jeho slova potvrzuje i matematik a vědec Jan Kuveit. Podle něj jsme se dostali jsme za bod zlomu a pomyslná lavina se utrhla. „Pokud už teď jsou nemocnice, kam přijede daleko více záchranek, než je volných míst, tak tohle bude znamenat, že brzy bude opravdu mnoho lidí umírat bez adekvátní péče v naprosto nedůstojných podmínkách," upozorňuje na sociální síti.

Průměrný počet nakažených v Česku dál roste a k růstu se vrátil i počet nákaz mezi seniory. Evropě jsme druzí nejhorší za Portugalskem a reprodukční číslo zůstává na 1,04. Nad hodnotou jedna, která poukazuje na zrychlování epidemie, se číslo pohybuje až na jednu výjimku od začátku února. Ve čtvrtek přibylo v Česku 8916 případů covidu. Boj s britskou mutací jsme prohráli. Hrozí nám ale mnohem větší nebezpečí, varují vědci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu