Na ministerstvo se nevrátím, říká exministr zdravotnictví. Ví ale, kdo by měl stát ve vedení resortu

Domácí 01. února 2021 | 13:26 — Ilona Cílková
Resort zdravotnictví je v hledáčku médií i opozice. Žádný ministr zdravotnictví, ani v zahraničí, to nemá lehké. Jak se na současná omezení dívá exministr zdravotnictví Adam Vojtěch a jak on sám by řešil epidemiologickou situaci?
Další 3 fotografie v galerii
Mise na ministerstvu zdravotnictví je pro něj uzavřená kapitola, říká exministr zdravotnictví / Archiv A. Vojtěcha

Podle bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha současná opatření jen tak neskončí. Sám odhaduje, že v určitých omezeních budeme muset vydržet ještě rok. Mise na ministerstvu zdravotnictví je ale pro něj uzavřená kapitola. Alespoň pro tuto chvíli. Žádnou nabídku vrátit se zpět na post ministra nedostal a ani po ní netouží. „V tuhle chvíli je to pro mě uzavřená kapitola. Nemám ambici, abych se na ministerstvo vracel po několika měsících. Nebylo by to úplně dobře," uvedl Vojtěch v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Roman Prymula vydržel ve funkci měsíc a ani současný ministr Jan Blatný teď nemá úplně stoprocentní důvěru premiéra. S jakými pocity on sám sleduje výměny v čele resortu? „Situace je jiná než v předcovidových dobách. Pro jakéhokoliv ministra zdravotnictví to s sebou nese různou míru kritiky. Resort je v hledáčku médií i opozice. Žádný ministr zdravotnictví, ani v zahraničí, to nemá lehké. Spolu s premiérem je nejvíce exponovanou osobou. Nechci za každou cenu kritizovat. Sám vím, pod jakým tlakem člověk je a kolik problémů musí řešit. Ale určitě by bylo dobře, aby byla situace co nejvíce stabilizovaná. Častá výměna ministrů není pro resort pozitivní. Máme půl roku do voleb. Asi by bylo fajn, kdyby se zase nedosazoval nový ministr. Je to ale rozhodnutí pana premiéra a pana Blatného," míní Adam Vojtěch.

Co byste on sám by dělal, kdyby byl v současné těžké chvíli ve funkci ministra zdravotnictví? Vojtěch vnímá, že situace není epidemiologicky klidná. Nijak dramaticky se nezhoršuje, ale ani nezlepšuje. Druhá věc je, že opatření trochu ztrácejí na efektivitě.  „Sám nevím, jak to řešit. Dokážu si představit omezení většího shlukování, na druhou stranu epidemiologové musí vyhodnotit, jestli je scházení venku riziko. Nemůžeme omezit lidi, aby nemohli chodit do přírody," hodnotí Vojtěch.

Lidsky chápe i lidi, kteří vládní omezení nedodržují. „Jsme zavření dlouho, jsme frustrovaní. Ale musíme se na to dívat z pohledu nemocnic, které jsou zaplněné. Lůžka na JIP nemohou přijímat necovidové pacienty, což může mít devastující dopad na zdravotní stav společnosti. Toho se bojím nejvíc. Musíme odkládat operace, pacienti čekají měsíce i na onkologické operace. Potřebujeme lůžka vyprázdnit. Jsem v představenstvu ústeckých nemocnic a vidím, jaká je situace. Personál je vyčerpaný, i pro ně je to dlouhé a náročné. Ti lidé mohou i do budoucna ze zdravotnictví odejít, protože vyhoří, " obává se Vojtěch.

Kdy se vrátí život aspoň trochu k normálu, je v tuto chvíli těžké odhadovat. „Myslím, že ještě tento rok budeme žít v rámci nějakých omezení. Neříkám, že budou tak striktní, ale asi nelze čekat, že roušky brzy odhodíme. I když je člověk vakcinován, tak může být infekční. Můj odhad je takový, že nějaká forma opatření, doufejme mírnějších, tady ještě v tomto roce bude. Ta přísná snad skončí do léta, situace snad bude stabilizovanější," odhaduje Vojtěch. Ministr Blatný to schytává ze všech stran. Nerozumí pandemii a resort absolutně nezvládá.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu