Dobrá zpráva pro všechny motoristy: Cena pohonných hmot začala po dlouhé době mírně klesat

Domácí 03. prosince 2021 | 07:59 — Ilona Cílková
Pohonné hmoty v ČR začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření omikronu - nové varianty covidu.
Díky omikronu zlevňuje nejen českým řidičům benzín i nafta / Depositphotos

Cena ropy Brent se tento týden poprvé od druhé poloviny letošního srpna propadla pod cenovou úroveň 70 dolarů za barel, uvedl ve své tiskové zprávě ekonom Lukáš Kovanda. I nyní se barel Brentu prodává za cenu mírně pod 70 dolary, což znamená, že v uplynulých dvou týdnech ropa zlevnila o přibližně 10 dolarů na barel, tedy o více než třináct procent. I podle podle ekonoma a komentátora Lukáše Kovandy tuzemské čerpací stanice tento cenový pokles do své cenové kalkulace ještě teprve promítnou.

Již jen poměrně slabě se do té kalkulace propíše oslabování koruny vůči dolaru, jehož razance v posledních dvou týdnech zmírnila. Koruna v uplynulých čtrnácti dnech ztratila vůči dolaru pouze zhruba procento. Kurz už tak nebude výrazněji brzdit promítnutí zlevnění ropy do cen pohonných hmot v ČR. Ty tak zlevní také v následujících sedmi dnech, a to v rozsahu dvaceti až třiceti haléřů na litr.

Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem, tedy uskupení označované OPEC+, projednávají svoji těžební politiku pro začátek roku 2022. Činí tak pod vlivem vývoje poznamenaného celosvětovým šířením zmíněné varianty omikron.

Dle webu kurzy.cz je pravděpodobné, že se rozhodnou odložit původně plánované lednové navýšení těžby o 400 tisíc barelů denně. „S variantou omikron se totiž zatím pojí extrémní nejistota stran jeho nebezpečnosti, takže obchodníci s ropou raději vychází z předpokladu jeho nejhoršího možného nepříznivého dopadu na světovou poptávku po ropě. Sázejí například na rozsáhlá omezení dopravy, která by samozřejmě vedla k citelnému poklesu poptávky po palivech a obecněji ropných produktech,"komentuje ekonom Lukáš Kovanda.

I pokud tedy OPEC+ rozhodne, že v lednu těžbu skutečně nezvýší, nelze očekávat výraznější růst cen ropy, jak uvedl newstream.cz. Její růst by nyní podpořil zejména věrohodný důkaz, že omikron není tak nebezpečný, jak teď trh předpokládá.

V příštích sedmi dnech tak pohonné hmoty zlevní i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR. Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku a v Rakousku je její cena srovnatelná. V Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR. Znepokojivé zjištění vědců. Objevili další potenciální rezervoár koronaviru.

Zdroj: kurzy.cz, newstream.cz, TZ Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu