Ministr Blatný to schytává ze všech stran. Nerozumí pandemii a resort absolutně nezvládá

Domácí 26. ledna 2021 | 15:09 — Ilona Cílková
Česká republika je epicentrem covidu v celé Evropě a situaci jednoznačně nezvládá. Přesto ministr zdravotnictví Jan Blatný stále nebere epidemii dostatečně vážně. Myslí si to řada odborníků, lékařů a epidemiologů.
Další 3 fotografie v galerii
Blatný podle vědců nerozumí kontrole pandemie a virových onemocnění / Česká televize

Ostrý střet se odehrál na televizních obrazovkách v neděli v Otázkách Václava Moravce. Ministr Blatný čelil kritice prezidenta Lékařské komory Milana Kubka. „Já jsem čekal, že tady budeme přesvědčovat veřejnost o tom, jak je důležité bojovat s epidemií, kterou jsme v ČR naprosto nezvládli. 15 tisíc mrtvých, to je tragédie, která nemá v naší národní historii obdoby," uvedl Kubek ke slovům Blatného o započtení obětí dopravních nehod mezi úmrtí lidí s covid-19. „Takhle přece nemůžete vést zdravotnictví,“ opřel se Kubek do Blatného. 

Sám Blatný čelil dotazu i na to, zda některé okamžiky, které již ve funkci zažil, byly natolik těžké, že by uvažoval o konci. 

Za výborného onkologa a lékaře považuje Blatného i imunolog Zdeněk Hel. Ale i podle něj vedení resortu a hlavně boj s pandemií koronaviru nezvládá dobře. „Bohužel, jak pan Blatný, tak ostatní z vedení ministerstva zdravotnictví nejsou odborně dostatečně vybavení na to, aby se zabývali reakcí na nemoc COVID-19," uvedl Hel pro CNN Prima NEWS.

Podle Hela Blatný nerozumí kontrole pandemie a virových onemocnění. Skupina na ministerstvu zdravotnictví pod vedením Blatného nemá kontakt s vědeckou literaturou a odmítá data, která jsou celosvětově uznávaná. Vedení ministerstva zdravotnictví a potažmo i českého boje proti koronaviru má na řešení pandemie jiný názor než řada světových vědců. „Jsme v zajetí tohoto názoru," uvedl uznávaný imunolog z Iniciativy Sníh.

Je tedy potřeba vyměnit ministra zdravotnictví? Podle Hela si premiér Babiš dobře uvědomuje, že je velice důležité v současné době přijmout nějaké radikální řešení, protože opravdu patříme mezi nejhorší v Evropě a bohužel i mezi nejhorší na světě. 

Zdeněk Hel je jedním z představitelů Iniciativy Sníh sdružující lékařské a vědecké osobnosti v boji proti pandemii koronaviru. Iniciativa se sama označuje za apolitický a nezávislý tým expertů. Kromě Hela patří mezi členy také další imunolog Václav Hořejší, prezident České lékařské komory Milan Kubek, evoluční biolog Jaroslav Flegr a řada dalších odborníků. Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu