Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti

Domácí 25. ledna 2021 | 09:33 — Ilona Cílková
Kvůli britské mutaci viru nebudou současná opatření stačit, myslí si většina expertů a varuje před brzkým rozvolňováním. To podle vědců i lékařů není v tuto chvíli na místě. V médiích se kromě britské mutace skloňuje brazilská a jihoafrická, které jsou ještě podstatně nebezpečnější.
Další 3 fotografie v galerii
Epidemii se stále nedaří dostat pod kontrolu / Depositphotos

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu zemřelo loni do půlky prosince o 14 procent více lidí než obvykle. Na covid, ne s covidem, zemřelo podle odhadů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy asi 17 tisíc lidí.

Podle biochemika Jana Konvalinky zažívá naše republika největší umírání od války. „Je třeba říct věci natvrdo. To, co se stalo na podzim loňského roku a děje se stále, je největší umírání v této zemi od 2. světové války. Poprvé od té doby v České republice poklesne průměrná doba dožití u nás," uvedl Konvalinka pro Český rozhlas. 

Čísla podle biochemika vypadají velmi dramaticky a velmi špatně, skoro nejhůře na světě. „Říkám to proto, že mě stále vyděsí, když mluvím i s vysoce postavenými úředníky ministerstva zdravotnictví nebo s kolegy akademiky, kteří toto pořád zpochybňují. Pořád čekají, až budeme mít analýzy, diagnózy, až budeme mít přesnou analýzu úmrtních listů a možná pitevních protokolů. To je bohužel teď už pozdě. Hovořím o nadúmrtí. Jde prostě o lidi, kteří by jinak nezemřeli. A to se nedá bohužel nijak odargumentovat."

Našemu zdravotnímu systmu trvalo mnohem déle než v některých jiných zemích, než došlo k nasycení a přesycení. Situace tak relativně dlouho vypadala poměrně dobře. Teprve čísla mrtvých nás přesvědčují, že máme velký problém. „Ta čísla jsou stále velmi vysoko, stejně jako čísla naplněnosti nemocnic. Jsou na hraně kapacit,“ říká Konvalinka.

Právě kvůli kritické situaci a nové britské mutaci je potřeba urychlit očkování a zapomenout na brzké rozvolňování. Nejsme v situaci, kdy bychom mohli rozvolňovat. První věc, kterou bychom měli udělat, pokud vůbec k rozvolňování přikročíme, jsou podle Konvalinky školy.

Většina expertů se shoduje, že teď není na rozvolňování dobrá doba. Začínají se objevovat nové mutace. V médiích se stále skloňuje britská, brazilská a jihoafrická, které jsou ještě podstatně nebezpečnější. Situace se zlepšuje teprve týden a už se mluví o otevření skiareálů. Měli bychom s rozvolňováním počkat do momentu, kdy počty infikovaných klesnou pod tři tisíce pozitivních potvrzených infekcí denně, shodují se lékaři i vědci.

A ve střehu zůstává celý svět. Premiér Netanjahu o víkendu ohlásil, že Izrael zruší od pondělí do 31. ledna veškerou osobní leteckou dopravu na svých letištích ve snaze zpomalit šíření nového koronaviru. Informoval o tom list Haarec, podle nějž na izraelských letištích nebudou moci přistávat letadla zahraničních aerolinek. Opustit zemi v tomto období bude rovněž možné jen za výjimečných okolností. Březen bude tragický. Lidé vůbec neví, co je čeká, varuje lékař.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu