Další přešlap ministerstva zdravotnictví. A tenhle bude občany bolet

Domácí 28. ledna 2021 | 09:42 — Ilona Cílková
Na ministerstvu zdravotnictví se kupí jeden problém za druhým. Komunikace nefunguje a napětí v resortu roste. Mediální neohrabanost ministra Blatného připouští i premiér Babiš.
Další 3 fotografie v galerii
Aplikace čínskou jehlou je mnohem bolestivější / Depositphotos

Podle Babiše některá prohlášení Jana Blatného nejsou na místě. Podle něj není Blatný mediálně zkušený. „Některé jeho výroky nejsou úplně akurátní, je to pro něj nové, taky má to na tom ministerstvu těžké,” uvedl Babiš. Narážel například na Blatného výroky o obětech covidu. Na otázku, zda má Blatný jeho důvěru, ale neodpověděl.

Po chaosu kolem odloženého očkování a nedostatku vakcín řeší na ministerstvu další problém. Resort objednal dodávku stříkaček a jehel z Číny, které se pro očkování vakcínou Pfizer nehodí a aplikace je navíc mnohem bolestivější. Informaci přinesl server iRozhlas. Dodávka by měla být doručena šestého února. Stát již dokonce uhradil tři miliony korun za expresní leteckou dopravu. Původně totiž měla dodávka putovat lodí.

Podle lékařů a sester ale jehly a stříkačky z Číny nejsou vhodné pro aplikaci vakcíny Pfizer a zákrok výrazně více bolí. „Aplikace je mnohem bolestivější," potvrdila pro iRozhlas šéfka České asociace sester Martina Šochmanová. Zdravotníci upozorňují, že právě stříkačky s pevnou jehlou nejsou pro aplikaci očkování vhodné. Pro natažení vakcinační látky i pro její aplikaci se totiž použije stejná jehla, což je špatně. Podle Šochmanové se tak zvyšuje riziko infekce a očkování je pak mnohem bolestivější. „Pokud s jehlou vstupujete do lahvičky s očkovací látkou, tak ji ztupíte. A pokud s ní pak ještě vstupujete do svalu, tak jsou to dva vstupy," vysvětlila.

Potíže by v případě čínských stříkaček mohly nastat také při odměřování očkovací látky. Stříkačky z Číny jsou dvojnásobně velké a natahování očkovací látky do nich může být méně přesné.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný o problému ví. „Nejsou vhodné pro Pfizer, ale jsou pro jiné vakcíny," uvedl pro Český rozhlas. Očkovací látky od jiných výrobců ale nejsou v Česku nyní vesměs dostupné. Ministr Blatný to schytává ze všech stran. Nerozumí pandemii a resort absolutně nezvládá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu