Lidé podléhají dezinformacím a bludům. Podle toho u nás situace vypadá, říká expertka

Domácí 27. října 2021 | 10:24 — Ilona Cílková
Evropou vede pomyslná čára mezi Východem a Západem. Česká republika si v očkování vede dobře, když ji srovnáváme se zeměmi východní Evropy. Za Západem ovšem výrazně zaostává. V Česku jsou nadále statisíce starších občanů, kteří jsou virem ohroženi nejvíce. Proč někteří lidé s očkováním váhají?
Češi podléhají dezinformacím a hoaxům, které se o očkování proti koronavitu masivně šíří / Depositphotos

Především je třeba říci, že Česko je se svou proočkovaností někde uprostřed, srovnáváme-li jej v rámci států Evropské unie. Pokud referenční skupinu rozšíříme na celou Evropu, tak jsou na tom Češi o něco lépe. Ve východní Evropě je totiž řada států, které mají opravdu nízkou míru očkování.

Proč tomu tak je a jak se u nás bude epidemie vyvíjet na podzim? Koronavirový scénář v České republice proběhne tak, jak jej určí neočkovaní, myslí si náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Problém je, že v České republice lidé podléhají dezinformacím a hoaxům, které se o očkování proti koronavitu masivně šíří. Podle náměstkyně jsou v Česku nadále lokality, které jsou minimálně proočkované. Důvodem je šíření dezinformací, které dospělo až tak daleko, že lidé házeli na mobilní očkovací tým v Moravskoslezském kraji kamení. „Je to smutné, ale jsou lokality, kde lidé podléhají dezinformacím a bludům, že je vakcína škodlivá,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Podle Koziar Vašákové není proočkovanost aktuálně taková, v jakou na ministerstvu doufali. Je ráda, že se toto číslo přehouplo přes 60 procent. „Pořád si myslím, že člověk s normálním rozumem se nechá očkovat, aby nezemřel, ale pro někoho mohou být motivací i peníze," zmínila s tím, že zpoplatnění testů bylo na stole už v průběhu září.

Určitou překážku vidí v tom, že populace je názorově nejednotná, což komplikuje i plánování ministerstva. „Můžeme hromadně ovlivnit zdraví a životy v ČR jenom tehdy, pokud to populace chce. Sama si vybírá scénář, v tom jsme bohužel jeden kolektiv. Ohromnou výhodu mají země, kde lidé pochopili, že očkování je jediná cesta ke zdraví, svobodě a životu bez restrikcí," uvedla náměstkyně.

Koziar Vašáková mimo jiné připomněla, že covid je nemoc, na kterou dosud nemáme lék. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) sice v současnosti končí i očkovaní lidé, ale je jich minimum. „Máme zde skupinu lidí, kteří jsou staří a mají vyčerpanou imunitu či biologické systémy. Očkování dostali na začátku roku a imunita se jim za tu dobu oslabila," vysvětlila.

Podle lékařky současné mutaci delta neuteče žádný neočkovaný. „Bohužel je šance, že se covidem nakazí, téměř stoprocentní. Virus infikuje všechny, u mladých a dětí je nemoc nízkopříznaková, u starších se na 40 % příznaky objeví," přiblížila lékařka. V nemocnicích podle ní mohou skončit i mladší lidé, kteří trpí například hemato-onkologickými nemocemi.

U neočkovaných lidí pak končí s těžkým průběhem v nemocnici každý 30. nakažený. „Šance je asi tři procenta, a to je hodně. Jeden z třiceti nakažených lidí skončí v nemocnici. Když se nakazíte, tak nevíte, jak se bude nemoc vyvíjet," uzavřela. Vakcíny přitom právě těžkým stavům dokáží poměrně úspěšně zabránit. Díky jednomu muži v Portugalsku epidemie skončila. V Česku je něco podobného bohužel z říše snů.

Zdroj: uzis.cz,mzcr.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu