Nákup vakcíny Sputnik V by pro nás byl výhodný, tvrdí Roman Prymula

Domácí 26. ledna 2021 | 10:19 — Ilona Cílková
Na konci ledna mělo už být podle plánů vlády před koronavirem chráněno očkováním skoro 180 tisíc lidí. Jenže realita je jiná. Distribuce vakcín a očkování je pomalejší, než se plánovalo, a zároveň je nižší i množství dodávaných vakcín.
Další 4 fotografie v galerii
Sputnik V se v tuto chvíli jeví kvalitnější než preparát firmy AstraZeneca, říká Prymula / Depositphotos

Společnost Pfizer krátkodobě omezuje dodávky do Evropy kvůli zvyšování výrobní kapacity. Vakcín od Moderny do Česka zatím doputovalo asi 8600 dávek. Podle očkovací strategie jich přitom jen v lednu mělo být asi 80 tisíc. Očkování ohrožených skupin obyvatel proti covidu-19 bude v Česku trvat déle mimo jiné i kvůli zpomalení či snížení dodávek vakcín. 

„Firmy se nechovají podle smluv, které podepsaly," říká epidemiolog Roman Prymula. Podle něj mají evropské země právo uzavírat své dílčí smlouvy mimo globální kontrakt. I Česko bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny. Právník a odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál považuje využití zatím neregistrovaných vakcín za nouzové řešení. „Je zapotřebí preferovat vymoci dodávku těch registrovaných vakcín podle smluv, které Unie uzavřela, až pak uvažovat o jiných vakcínách," řekl pro Český rozhlas. Mezi tyto dosud v Evropské unii neschválené vakcíny patří čínský Sinopharm nebo ruský Sputnik V.

Podle Dostála jde o nouzové řešení, ale pokud máme rizikové občany, tak je menší zlo a riziko objednat ty dosud neregistrované vakcíny, vysvětlil pro Český rozhlas v pořadu Pro a proti.

Roman Prymula se domnívá, že naše vyjednávací pozice mimo rámec evropské kolektivní smlouvy o dodávce vakcín by byla významně slabší, než kdyby Česko jednalo samo za sebe. Evropská unie má podle něj obrovskou vyjednávací sílu a dohody jsou pro nás výhodnější. „Ale celý proces je pomalý a sama Unie si uvědomuje nutnost otevřít diskuze s dalšími výrobci," připouští bývalý ministr zdravotnictví.

Podle Dostála měla vláda už od podzimu vyjednávat o možném předregistračním dodání západních vakcín, u kterých už proběhly takzvané trojkové studie, a v optimálním případě je už registroval nějaký jiný stát. Prymula ale upozorňuje, že většina takových vakcín třetí fází testování ještě neprošla, jinak už by byly v distribuci: „Sputnik V se v tuto chvíli bohužel jeví kvalitnější než preparát firmy AstraZeneca. To je důvod, proč o něm řada zemí začíná uvažovat."

Prymula připouští, že kolem vakcíny Sputnik V byly zpočátku kontroverze, neboť nesplňovala evropské požadavky na bezpečnost, postupně se ale podle něj třetí fáze testování doplňuje. „Předpokládám, že byla dokončena. Jinak by vůbec neměla šanci být registrována v Evropské unii," připomíná Prymula.

„Pokud by Česko uvažovalo o nákupu dosud neregistrované vakcíny, nechalo by si od výrobce předložit výsledky všech studií, jen by je neposuzovaly evropské úřady, ale české. A naopak, pokud by s tímto výrobcem vznikla kolektivní unijní smlouva, budeme zase součást celku a získáme vakcín méně. Ta cesta jít přímo jako Maďarsko je výhodnější, protože Maďarsko takto získalo dva miliony dávek," míní Prymula a upozorňuje, že Sputnik nemá zatím centralizovanou smlouvu s EU, takže nic neporušíme, kdybychom jednali individuálně. Ostrá kritika nedostatku vakcín. Evropské velmoci si prosadily vlastní zájmy bez ohledu na druhé.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu