Nákup vakcíny Sputnik V by pro nás byl výhodný, tvrdí Roman Prymula

Domácí 26. ledna 2021 | 10:19 — Ilona Cílková
Na konci ledna mělo už být podle plánů vlády před koronavirem chráněno očkováním skoro 180 tisíc lidí. Jenže realita je jiná. Distribuce vakcín a očkování je pomalejší, než se plánovalo, a zároveň je nižší i množství dodávaných vakcín.
Další 4 fotografie v galerii
Sputnik V se v tuto chvíli jeví kvalitnější než preparát firmy AstraZeneca, říká Prymula / Depositphotos

Společnost Pfizer krátkodobě omezuje dodávky do Evropy kvůli zvyšování výrobní kapacity. Vakcín od Moderny do Česka zatím doputovalo asi 8600 dávek. Podle očkovací strategie jich přitom jen v lednu mělo být asi 80 tisíc. Očkování ohrožených skupin obyvatel proti covidu-19 bude v Česku trvat déle mimo jiné i kvůli zpomalení či snížení dodávek vakcín. 

„Firmy se nechovají podle smluv, které podepsaly," říká epidemiolog Roman Prymula. Podle něj mají evropské země právo uzavírat své dílčí smlouvy mimo globální kontrakt. I Česko bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny. Právník a odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál považuje využití zatím neregistrovaných vakcín za nouzové řešení. „Je zapotřebí preferovat vymoci dodávku těch registrovaných vakcín podle smluv, které Unie uzavřela, až pak uvažovat o jiných vakcínách," řekl pro Český rozhlas. Mezi tyto dosud v Evropské unii neschválené vakcíny patří čínský Sinopharm nebo ruský Sputnik V.

Podle Dostála jde o nouzové řešení, ale pokud máme rizikové občany, tak je menší zlo a riziko objednat ty dosud neregistrované vakcíny, vysvětlil pro Český rozhlas v pořadu Pro a proti.

Roman Prymula se domnívá, že naše vyjednávací pozice mimo rámec evropské kolektivní smlouvy o dodávce vakcín by byla významně slabší, než kdyby Česko jednalo samo za sebe. Evropská unie má podle něj obrovskou vyjednávací sílu a dohody jsou pro nás výhodnější. „Ale celý proces je pomalý a sama Unie si uvědomuje nutnost otevřít diskuze s dalšími výrobci," připouští bývalý ministr zdravotnictví.

Podle Dostála měla vláda už od podzimu vyjednávat o možném předregistračním dodání západních vakcín, u kterých už proběhly takzvané trojkové studie, a v optimálním případě je už registroval nějaký jiný stát. Prymula ale upozorňuje, že většina takových vakcín třetí fází testování ještě neprošla, jinak už by byly v distribuci: „Sputnik V se v tuto chvíli bohužel jeví kvalitnější než preparát firmy AstraZeneca. To je důvod, proč o něm řada zemí začíná uvažovat."

Prymula připouští, že kolem vakcíny Sputnik V byly zpočátku kontroverze, neboť nesplňovala evropské požadavky na bezpečnost, postupně se ale podle něj třetí fáze testování doplňuje. „Předpokládám, že byla dokončena. Jinak by vůbec neměla šanci být registrována v Evropské unii," připomíná Prymula.

„Pokud by Česko uvažovalo o nákupu dosud neregistrované vakcíny, nechalo by si od výrobce předložit výsledky všech studií, jen by je neposuzovaly evropské úřady, ale české. A naopak, pokud by s tímto výrobcem vznikla kolektivní unijní smlouva, budeme zase součást celku a získáme vakcín méně. Ta cesta jít přímo jako Maďarsko je výhodnější, protože Maďarsko takto získalo dva miliony dávek," míní Prymula a upozorňuje, že Sputnik nemá zatím centralizovanou smlouvu s EU, takže nic neporušíme, kdybychom jednali individuálně. Ostrá kritika nedostatku vakcín. Evropské velmoci si prosadily vlastní zájmy bez ohledu na druhé.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu