Ostrá kritika nedostatku vakcín. Evropské velmoci si prosadily vlastní zájmy bez ohledu na druhé

Domácí 22. ledna 2021 | 12:55 — Ilona Cílková
Europoslanec Alexander Vondra kritizuje nákupy vakcín Evropskou unií. Podle něj EU záleželo víc na ceně vakcín než na životech a zároveň se příliš politikařilo. Kvůli hlasu Francouzů unie nakoupila vakcíny od firmy Sanofi.
Další 3 fotografie v galerii
Evropská unie hrála na příliš levnou cenu / Depositphotos

Že si za nedostatek vakcíny může Evropská unie sama, tvrdí i šéf společnosti BionTech Ugur Sahin. Spojené státy si podle Sahina od společnosti Biontech zajistily v červenci 600 milionů vakcín, což je dvakrát tolik než Evropská unie. Ta navíc objednávku zadala až v listopadu. „Proces v Evropě rozhodně nebyl tak rychlý a přímý jako v jiných zemích,“ řekl Sahin. Unie se spoléhala na to, že se svými očkovacími látkami přijdou další firmy a v Bruselu převládal dojem, že vakcín bude dostatek. „V určitém okamžiku se ale ukázalo, že se tak nestane a pak už bylo příliš pozdě uskutečnit rozsáhlou objednávku jinde," uzavřela Özlem Türeciová, hlavní lékařka BionTechu.

Potrzuje tak slova Alexandra Vondry, který pokazuje na několik chyb, kterých se EU při objednávání vakcín dopustila.

Podle europoslance hrála příliš na levnou cenu. Izrael a další státy EU vakcinu přeplatily, dodávky tak dostaly přednostně. Správně si spočítaly, že dvojnásobná cena za vakcínu je mnohem úspornější než dva týdny lockdownu navíc.

Evropská komise rovněž odmítla převzít právní zodpovědnost za kolaterální zdravotní potíže po vakcinaci. V USA, Británii a Izraeli to vzaly stát a pojišťovny na sebe. I kvůli tomu je vakcinace u nás dobrovolná. Navíc je procedura schvalování v EMA byrokratická a zdlouhavá. 

V Evropské komisi bohužel převážilo politické balancování. Francouzi si podle Vondry prosadili, aby EK už v září uzavřela smlouvu o nákupu 300 mil. dávek firmy Sanofi, přestože bylo jasné, že má ve vývoji obrovské zpoždění. Naopak smlouvy s americkými Pfizerem a Modernou, které jsou zatím jediné schválené k užití, uzavřela na malé množství a pozdě, až v druhé půli listopadu.

„Nechci tím naznačit, že by česká vláda dokázala sama dojednat víc než Evropská komise. Tomu nevěřím. Přesto je na místě EK kritizovat. Důvody zpoždění přesně ukazují, kde EU za světem zaostává. Nedokáže rychle reagovat, neumí riskovat, byrokracie komplikuje rozhodování, evropské velmoci si prosazují vlastní zájmy bez ohledu na druhé, " uzavírá úvahu europoslanec. Prymula a Hořejší se pustili do exprezidenta Klause. Papouškuje nesmysly a to je nebezpečné.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu