Závod o normální život prohráváme. Evropská unie zaspala, tvrdí experti

Domácí 06. ledna 2021 | 09:28 — Ilona Cílková
Rok 2021 jsme začali tragicky. V úterý odhalily testy nákazu koronavirem u 17 278 lidí a jde tak o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Jsme nejpostiženější zemí v Evropě a nic jiného než očkování nám nepomůže.
Další 3 fotografie v galerii
Evropská unie distribuuje vakcíny rovnoměrně podle počtu obyvatel / Depositphotos

Vláda by měla vyvinout maximální úsilí a očkování zařídit. Problém je, že očkovacích vakcín je málo. Evropa začala jednat s výrobci poměrně pozdě a Evropská unie nyní posílá málo dávek vakcíny. „Některé dámy v Evropské komisi v tomto případě poněkud zaspaly, měly by ve své práci přidat," poukázal na předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou a na eurokomisařku pro zdravotnictví ředitel Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Ludvík rovněž odmítá argumenty Evropské komise, že země EU, do kterých vakcíny přeposlali, nejsou schopny využít ani ty dávky, které mají. „Omlouvám se, že použiju slovo šaškárna, kdy cesta vakcín z hranice trvala do Motola až šest hodin. Vyočkovali jsme to navíc během čtyř dnů. Jestli někdo z Evropské komise tvrdí, že to nezvládáme, tak bych se velmi ohradil," vysvětlil Ludvík pro Českou televizi.

S jeho názorem souhlasí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „V Německu je systém připraven téměř dokonale a přesto byla kancléřka obviněna, že tam vakcíny ve srovnání s Izraelem nebo Spojenými státy nejsou. Museli totiž pozastavit původní nákupní systém, protože se rozhodli jít s Evropou, která je v tomto pomalejší. Na druhou stranu nám, malým zemím dává jistotu, že něco dostaneme," sdělil Prymula. Bývalý ministr pracuje na možnosti získat pro ČR více vakcín. „Existuje určitá možnost, že budeme mít šanci nakoupit více vakcín, než v tuto chvíli bylo doporučeno z kontingentů Evropy. Je to trochu paralelní proces," řekl pro CNN Prina News epidemiolog s tím, že v tuto chvíli nemůže nic konkretizovat.

Na nutnost rychlého očkování upozorňuje i šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj musí všichni občané České republiky tlačit na vládu, aby vyvinula maximální úsilí a očkování zařídila. Především je podle něj potřeba nakoupit miliony očkovacích látek. „Vládní strategie, která počítá, že se za tři měsíce naočkuje jen milion obyvatel, je málo ambiciózní. Potřebujeme, aby se v kvartálu naočkovaly dva až tři miliony lidí, tedy všichni zranitelní senioři, zdravotníci a pracovníci sociálních služeb, kteří se o ně starají," míní prezident ČLK.

Kubka překvapilo, že současný ministr Blatný představil očkovací strategii, aniž by ji s Českou lékařskou komorou probral. „Rád bych o strategii s panem ministrem hovořil, zatím jsem ale neměl možnost. Jsem k němu objednán na tento čtvrtek, ale byl jsem zaskočen, že strategie byla již představena. Doufám, že nejasnosti nějak vyjasníme, protože skutečně jedině očkování nám opět umožní normálně žít," míní Kubek.

Česká vláda by se podle něj měla inspirovat u Izraele. „Mají naočkovaných 1,25 milionu lidí, my máme 12 tisíc, a to jsme srovnatelně velké země. Nabíráme hrozné zpoždění, závod je nejen o lidské životy, ale i o to, abychom mohli otevřít ekonomiku a začít zase normálně žít a nadechnout se," uvedl Kubek pro CNN Prima News. Do února rapidně přibude mrtvých. Amatérismus a zoufalství kolem očkování bude stát tisíce životů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu