Do února rapidně přibude mrtvých. Amatérismus a zoufalství kolem očkování bude stát tisíce životů

Domácí 04. ledna 2021 | 11:20 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš v neděli uvedl, že na očkování se budou moci od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku a od 1. února všichni obyvatelé Česka. Problém ale je, že vakcín je zatím málo a logistika poněkud vázne.
Další 3 fotografie v galerii
Každý týden zdržení v očkování může stát lidské životy / Depositphotos

Věk bude hlavním kritériem i pro další pořadí zájemců o očkování, systém ale zohlední také zdravotní stav nebo zaměstnání. „Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje," uvedl Babiš pro CNN Prima NEWS. Lidé se budou moci přihlašovat přes internet nebo prostřednictvím svých praktických lékařů, případně telefonicky na lince 1221.

Problém ale je, že vakcín je zatím málo a logistika poněkud vázne. Zatímco například v Izraeli nasadili ohromující tempo a během několika týdnů nebo málo měsíců proočkují prakticky celou populaci, v České republice se očkovací strategie stále "ladí."

Podle biochemika Jana Konvalinky každý týden zdržení znamená stovky mrtvých. Problém vidí v organizaci očkování. „Nejsem lékař, neočkuji a nemám s tím zkušenosti, ale mluvím s lidmi, na které to má spadnout, kteří hovoří o tom, že ta věc není připravená. Že by potřebovali velkou podporu mediků, informační zázemí a místní zázemí. Potřebujeme například čekárny, kde lidé musí po očkování nejméně půl hodiny počkat. U běžných praktických lékařů na to není čas ani prostor. Čili musí tady být očkovací centra, která v tuto chvíli už měla být připravena," uvedl Konvalinka pro Český rozhlas.

„Nechci strašit. Vím, že naši lékaři jsou skvělí, že Češi jsou vynikající improvizátoři, že to nakonec zvládneme. Ale upozorňuju na to, že každý týden zdržení a každý týden amatérské improvizace může stát lidské životy. Je to velmi vážná věc." 

V souvislosti s očkováním se diskutuje o tom, jestli by člověk měl před vakcinací zkoumat, zda není nakažený nebo covid-19 už prodělal. „Podle výsledků z Oxfordu, z Institutu Karolinska ve Švédsku i nedávné studie našich kolegů z Brna se ukazuje, že lidem, kteří prodělali covid, asi po třech měsících začnou klesat protilátky. Vědci naštěstí ale ověřovali i buněčnou imunitu. A tam to vypadá, že paměťové lymfocyty zůstávají. V případě, že by se člověk znovu potkal s covidem, měly by ho tedy ochránit. A vypadá to, že buněčná imunita by měla zůstat nejméně rok, možná déle," vysvětluje. Z toho důvodu by podle Konvalinky lidé, kteří prodělali covid, neměli být první na řadě v očkování. „Když se zamyslíme, jak obtížná operace bude očkování, tak představa, že by předtím museli všichni na testy, mi připadá jako noční můra," míní vědec.

Pokud se v jarních měsících podaří naočkovat několik stovek tisíc nebo něco přes milion lidí, bude to velký úspěch. Konvalinka vidí problém i v neúnavných propagátorech fake news, kteří přesvědčují občany, že se nemají nechat očkovat. A to považuje doslova za zločin.

Podle materiálu ministerstva zdravotnictví by mělo být do konce března 2021 naočkováno téměř 1,5 milionu osob. Ve druhém čtvrtletí dalších 2,62 milionu, za třetí kvartál bychom měli zvládnout 2,42 milionu a ve zbytku roku necelých 400 tisíc lidí. Další dávky vakcíny by měly být dostupné v roce 2022. Celkem má Česko objednáno dávky pro necelých devět milionů lidí, uvedl v neděli na svém twitterovém účtu premiér Andrej Babiš. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu