Rok 2021 bude těžký a plný změn. Co všechno se pro domácnosti změní

Domácí 27. prosince 2020 | 09:54 — Ilona Cílková
Pro statisíce českých domácností bude rok 2021 nejtěžším za posledních bezmála deset let. Budou čelit citelnému poklesu příjmů či vzrůstající hrozbě propuštění z práce, a to zejména ty, jejichž členové jsou zaměstnáním či podnikáním tak či onak navázáni na turistický ruch, gastronomii, sektor kultury či ubytování a obecně sektor služeb.
Další 3 fotografie v galerii
Rok 2021 bude těžký zejména pro naše peněženky / Depositphotos

Nedostatečnou náplastí na tuto bolest bude příznivý vývoj cen energií, zejména elektřiny, která zlevní i o pět až deset procent. Ale také potravin, které nebudou v roce 2021 zdražovat tak citelně jako letos, byť nelze vyloučit přechodné rapidní zdražení třeba ovoce nebo zeleniny. 

Vzhledem k tomu, že nemovitostní trh v Česku jako celku koronavirová krize zatím příliš nezchladila, ve většině míst republiky se lidé musí připravit na další růst cen nájemného, do pěti procent. Celkové zdražování přesto všechno nebude tak výrazné jako letos, avšak protože si mnohem více domácností než letos pohorší příjmově, nezapíše se rok 2021 do hospodářských dějin země zlatým písmem a naše peněženky na něj rády vzpomínat určitě nebudou. Navíc bude plný změn, včetně malé revoluce v oblasti daní. Které jsou ty nejpodstatnější podle ekonoma Lukáše Kovandy?

Zrušení superhrubé mzdy

Od ledna 2021 se všem zaměstnancům bude patnáctiprocentní daň počítat už nikoli ze základu superhrubého, ale ze základu v podobě výhradně jen hrubé mzdy. Ve výsledku se tak zaměstnanci nebude hrubá mzda danit sazbou 20,1 procenta jako nyní, ale opravdu jen sazbou 15 procent, což v praxi znamená, že zaměstnanec pobírající zhruba průměrnou mzdu (cca 34 tisíc korun) si v roce 2021 přijde v čistém navíc o více než 20 tisíc korun.

Zvýšení základní daňové slevy na poplatníka

Od roku 2008 zůstávala základní sleva na poplatníka na úrovni 24 840 korun. V roce 2021 už bude pro daňové poplatníky platit navýšená základní sleva 27 840 korun, takže třeba poplatník pobírající v zaměstnání přibližně průměrnou hrubou mzdu si díky navýšené slevě dále polepší. 

Navýšení důchodů

Lidé pobírající starobní, ale také invalidní, vdovský, vdovecký nebo sirotčí důchod mohou v roce 2021 počítat s jeho poměrně citelným navýšením. Důchodci si mohou zvýšit penzi o stovky až tisíce korun. Musí ovšem udělat jednu drobnost.

Zavedení paušální daně pro OSVČ

Osoby samostatně výdělečně činné, resp. živnostníci, jejichž příjmy v roce 2020 nepřesáhly jeden milion korun, se pro rok 2021 mohou přihlásit do systému paušální daně. Paušální daň spočívá v tom, že daná OSVČ platí každý měsíc jen jeden paušální poplatek, ve kterém je započtena platba zdravotního pojistného, sociálního pojistného a daně z příjmu. Zo znamená méně papírování, protože OSVČ už bude komunikovat jen s jedním úřadem, finančním úřadem a také nebude muset vyplňovat daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Snížení spotřební daně u motorové nafty a zvýšení spotřební daně z cigaret

Se snížením spotřební daně z nafty o jednu korunu, resp. s cenovým poklesem, který to v konečné ceně nafty vyvolá, klesá také příslušná DPH, která se počítá z výsledné ceny zahrnující právě i spotřební daň. Nafta tak bude o zhruba o 90 haléřů na litr levnější, než by byla bez snížení spotřební daně, potrvá však několik měsíců, než se tento cenový pokles plně projeví.

Zvýšení spotřební daně z cigaret naopak zdraží klasickou krabičku cigaret o osm korun.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu