Důchodci si mohou zvýšit penzi o stovky až tisíce korun. Musí ovšem udělat jednu drobnost

Domácí 13. prosince 2020 | 13:26 — Ilona Cílková
V letošním roce nastává nezvyklá situace. Lidem, kteří odchází do důchodu, se na rozdíl od minulých let vyplatí nechat si důchod přiznat ještě za letošek nečekat do příštího roku. Budou tak mít měsíční penzi o stovky až tisíce korun vyšší. 
Další 3 fotografie v galerii
Důchodci si mohou přijít na pěkné peníze / Depositphotos

Lidé, kteří právě v této době dosahují důchodového věku, by měli zpozornět. Na rozdíl od předchozích let se jim totiž ve většině případů vyplatí nechat si přiznat důchod ještě v roce 2020. V minulých letech tomu bývalo opačně: lidem, kteří důchodového věku dosáhli v posledních třech měsících roku, se vyplatilo posunout termín přiznání starobního důchodu až na počátek roku následujícího, upozorňuje ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V minulých letech býval totiž důchod přiznaný následujícího roku vyšší než důchod přiznaný (a následně valorizovaný) do konce roku. Letos je to ale jinak. Důchod přiznaný v roce 2020 a následně, v lednu 2021, valorizovaný je ve většině případů vyšší než důchod přiznaný až v roce 2021. Je tomu tak proto, že valorizace bude v roce 2021 obzvláště citelná, neboť vychází z růstu mezd a spotřebitelských cen a mezd, který byl a je letos vyšší.

Rozdíl ve výši důchodu způsobený čistě právě termínem jeho přiznání přitom není zanedbatelný. Podle Kovandy může činit stovky až tisíce korun měsíčně.

Pokud lidé, kteří dosáhli důchodového věku v roce 2020, chtějí mít pravidelný důchod o stovky až tisíce korun vyšší, zpravidla musí učinit jediné, a sice požádat si o přiznání starobního důchodu nejpozději k letošnímu 31. prosinci.

Zbystřit by měli ovšem také ti, kteří dosáhnou důchodového věku v prvních třech měsících roku 2021. Těm se totiž zase vyplatí zažádat si ještě v roce 2020 (nutně opravdu nejpozději k 31. prosinci 2020) o předčasný důchod. Pro ně, a dokonce i pro většinu lidí, kteří dosáhnou důchodového věku v prvním pololetí roku 2021, platí, že předčasný starobní důchod valorizovaný v lednu 2021 bude vyšší než starobní důchod přiznaný až v roce 2021. I v tomto případě může rozdíl ve výši důchodu činit stovky až tisíce korun. Návrh důchodové reformy slibuje pečené holuby. Není ovšem jasné, kdo a jak je uloví a upeče.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu