Návrh důchodové reformy slibuje pečené holuby. Není ovšem jasné, kdo a jak je uloví a upeče

Domácí 12. prosince 2020 | 08:58 — Ilona Cílková
Návrh důchodové reformy ministryně Jany Maláčové počítá se základním důchodem 10 000 korun pro každého, kdo odpracoval 25 let a platil odvody. Část opozice ho označuje za bezzubý či jako marketingový tah.
Další 3 fotografie v galerii
Návrh důchodové reformy spíše jen politickým gestem / Depositphotos

„V nově představeném návrhu důchodové reformy se až příliš odráží politické aspekty a blížící se volby do Poslanecké sněmovny, které se konají v příštím roce. Stěžejním problémem návrhu je to, že nemá zajištěnu prakticky žádnou širší politickou podporu, a to dokonce ani na úrovni koalice samotné," sdělil nám hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přitom skutečně perspektivní důchodová reforma musí mít zajištěnu podporu napříč politickým spektrem – tedy mezi stranami vládními i opozičními. Protože jedině tak občan bude vnímat důchodovou reformu jako trvalou změnu důchodového systému, a ne jako momentální výsledek politického boje, který s dalšími volbami vezme zasvé.

Dnes navržená důchodová reforma vzhledem k řečenému nepřekvapivě akcentuje světonázor a programové cíle sociální demokracie. Důchody by podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové měly být spravedlivější, přičemž si nikdo finančně nepohorší. To je jako slogan z předvolebního billboardu. Návrh celkově více slibuje, než aby objasňoval, kde přesně se na spravedlivější – a nákladnější, dodejme – penzijní systém vezmou peníze.

Z návrhu tak čiší následující. Bez výrazného navýšení zadlužení České republiky, bez navýšení daňového a odvodového zatížení, nebo bez navýšení věku odchodu do důchodu, případně bez reformního zásahu kombinujícího toto vše prostě není uskutečnitelný a není udržitelný, upozorňuje Kovanda. Z hlediska politického boje, a zvláště předvolebního, není pochopitelně žádoucí občanům říkat o rostoucím dluhu, o rostoucích daních, ani o rostoucím věku odchodu do důchodu. Vše z toho je nepopulární a politicky citlivé.

I proto také hnutí ANO od návrhu dává ruce pryč ještě, než se s ním mohlo vůbec seznámit. Nechce před volbami téma důchodové reformy vůbec otevírat, pročež nynější návrh zřejmě skončí „v šuplíku“, bez reálného dopadu v praxi. Sociální demokraté však s něčím přijít museli. To proto, že nechtěli před volbami čelit útoku, že nebyli s to ani koncipovat návrh důchodové reformy, kterou přitom mají v gesci, resp. ji má v gesci jimi spravované ministerstvo a jimi ustavená důchodová komise.

Podle Kovandy na to šli sociální demokraté šalamounsky. Využívají návrhu důchodové reformy, který teď bude jistě hojně diskutován v médiích, k oslovení svých potenciálních voličů.

Návrh důchodové reformy spíše politickým gestem než něčím, co by mělo šanci alespoň nastartovat smysluplnou debatu o budoucí podobě důchodového systému. Není to jen vina sociální demokracie, ale nepochybně i hnutí ANO, které se hned od začátku staví k pokusu o reformu zamítavě. Lze tak zakončit parafrází okřídleného "možná to i chtěli myslet dobře, ale dopadne to jako vždycky". V šuplíku. Hit letošních Vánoc podle ministryně Schillerové a jak Dluhopis Republiky vidí odborník.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu