Do příštích voleb jen v koalici. ČSSD naznačila, s jakou stranou se spojit

Domácí 21. listopadu 2020 | 09:10 — Ilona Cílková
Poslední předvolební průzkum agentury Kantar přisoudil sociálním demokratům tři procenta. Strana bojuje o vstup do Sněmovny a někteří členové označují současnou situaci za tragickou. Snaží se najít způsob, jak klesající trend zlomit. Tím by mohlo být rozhodnutí o volební koalici s jinou stranou.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Birkeho by měl Jan Hamáček zůstat. předsedou strany / Archiv J. Hamáčka

Poslední ranou bylo pro ČSSD poslední hlasování o superhrubé mzdě. Mnozí členové vyzývají, strana odešla z vlády. „Nedůstojná role ČSSD by měla rychle skončit. Ať si dovládne, s kým chce. Nebudu možná populární, ale cítím elementární zodpovědnost vůči nám všem," napsal hejtman Netolický na svém facebookovém profilu.

Je otázkou, zda současná koalice vydrží. Ale pro ČSSD je v tuto chvíli ještě důležitější otázka, s kým jít do nadcházejících voleb. Ty budou pro stranu extrémně důležité. Některé volební modely naznačují, že strana bude bojovat, aby poprvé v historii České republiky nevypadla ze Sněmovny. „Máme jeden jediný pokus, a to jsou parlamentní volby příští rok v říjnu. Pokud to nevyjde, ČSSD se historicky poprvé stane mimoparlamentní stranou a bude to mít nesmírně těžké," řekl CNN Prima NEWS poslanec ČSSD Jan Birke.

Někteří vidí inspiraci v opozici a volají po spojování se s dalšími stranami. A jako přijatelný partner by mohli být Zelení. „Nejlepší řešení by podle mě bylo, aby se sociální demokracie otevřela spolupráci s jinými subjekty, aby je mohla inspirovat, i ony nás. Tyto subjekty jsou v politickém spektru od středu doleva mezi demokratickými levicovými stranami, regionálními hnutími a občanskými iniciativami. Kdyby to bylo na mně, bylo by dobré navázat dialog se Stranou zelených," nastínil místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Proti spolupráci se Zelenými by nebyl ani další z místopředsedů ČSSD a poslanec Ondřej Veselý. „Hledání podpory u nezávislých a názorově kompaktních stran, mezi nimiž jsou i Zelení, je rozhodně cestou," vyjádřil se pro CNN Prima NEWS. O spojování mluví i další z místopředsedu strany a ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Stejně jako se spojují strany na pravici, umím si představit podobná spojení levého středu. Osobně považuji za klíčovou programovou shodu," uvedl pro CNN Prima NEWS.

Podle Birkeho by měl Jan Hamáček zůstat. předsedou strany. „Přepřahat není cesta. Honza Hamáček je nejpopulárnější politik. Spíš si myslím, že se zahlížíme sami do sebe a řešíme nepodstatné věci. Je potřeba stanovit si tři klíčová témata, se kterými do voleb půjdeme a která nám lidé uvěří, a ne se rozšlápnout od Šumavy k Tatrám," míní Birke. Vláda rezignovala na smysluplné úspory. Příští rok hodlá utratit rekordní sumu za platy úředníků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu