Vláda rezignovala na smysluplné úspory. Příští rok hodlá utratit rekordní sumu za platy úředníků

Domácí 15. listopadu 2020 | 09:08 — Ilona Cílková
Vláda se rozhodla navýšit počty státních zaměstnanců téměř na půl milionu. Zatímco ještě před čtyřmi lety stát platil 422 tisíc lidí, v příštím roce to má být o 60 tisíc víc. A to i přesto, že ve státní sféře je dlouhodobě neobsazených zhruba 20 tisíc míst.
Další 3 fotografie v galerii
Ministryně financí nabírání státních zaměstnanců obhajuje / Archiv A. Schillerové

Vláda plánuje příští rok přijmout dalších téměř sedm tisíc státních zaměstnanců. Česká televize to zjistila z návrhu státního rozpočtu, který ve středu v úvodním čtení schválili poslanci. Kabinet hodlá nabírat nové učitele, vojáky, policisty, ale i úředníky. Počet zaměstnanců placených ze státního rozpočtu má vzrůst na víc než 482 tisíc.

„Napříč politickým spektrem se shodujeme, že to jsou právě učitelé, které potřebujeme, a pak jsou to ozbrojené složky. Nikdo snad nepochybuje, že potřebujeme mít vojáky. Vidíte, jakou roli armáda sehrává v této pandemii," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. Vláda tak příští rok utratí za platy státních zaměstnanců rekordních 240 miliard korun.

Opoziční strany další nabírání zaměstnanců do státní správy kritizují. Podle nich by měla vláda naopak podstatně snížit počet úředníků například prostřednictvím digitalizace státní správy. „Vláda absolutně rezignovala na jakékoli smysluplné úspory, vůbec se tomu nevěnuje a ten počet vlastně roste celou dobu, kdy vládne hnutí ANO a sociální demokraté,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle předsedy SPD Tomio Okamury by vláda měla proškrtat počty úředníků. K celkovému růstu počtu státních zaměstnanců nevidí důvod. „Je to o tom, jak zefektivnit státní správu, je to o tom, jak ji více digitalizovat. Už jenom tímto způsobem můžeme snížit počty úředníků ve státní správě," míní Okamura.

Pro úspory vidí prostor i Piráti. „Vidíme jako otazník třeba několik set úředníků na finanční správě, kteří mají za úkol kontrolovat EET, která je přitom pozastavená. Vidíme i prostor pro nějaké úspory,“ doplňuje místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Mikuláš Ferjenčík z Pirátů.

S počty státních zaměstnanců rostou zároveň i jejich průměrné platy. Zatímco ještě před čtyřmi lety byl průměrný plat ve státní sféře 27 tisíc hrubého, v příštím roce to má být už 40 tisíc. Letos je průměr něco přes 38 tisíc, což dělá o 4 tisíce více, než je průměrná mzda v celé ekonomice uvádí web České televize. Ceny padají. Některé potraviny jsou nejlevnější za poslední čtyři roky.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu