V době covidové přichází i dobré zprávy, které se přímo dotýkají nás všech

Domácí 11. listopadu 2020 | 16:35 — Ilona Cílková
Negativní zprávy se na nás hrnou ze všech stran. Proto přinášíme jednu alespoň trochu pozitivní. Doba covidová nepřeje kriminálním živlům. Z důvodu pandemie poklesl o více než polovinu počet osob, proti nimž bylo vedeno trestní stíhání pro majetkové trestné činy.
Další 3 fotografie v galerii
Kriminality v době covidové ubylo / Pixabay TheDigitalWay

O celé tisícovky poklesl v meziročním srovnání počet trestných činů spáchaných letos v březnu a dubnu. Kapesní krádeže jako zdroj peněz na nákup drog prakticky vymizely s odlivem turistů, kteří byli dříve jejich nejčastějšími obětmi především v centru. Krátkodobě sice stoupl počet vykradených sklepů a kočárkáren, jenže po uzavření zastaváren není kradené zboží kde prodat.

Podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství je z orientačního porovnání s údaji za srovnatelné období loňského roku zřejmé, že letos z důvodu pandemie poklesl o více než polovinu počet osob, proti nimž bylo vedeno trestní stíhání pro majetkové trestné činy. Jak je patrné z údajů Policie ČR, celkový počet kriminálních deliktů se letos v březnu snížil z 17 163 (2019) na 12 327, v dubnu z 16 654 na 11 303.

Psychiatr Cyril Höschl má pro současnou situaci vysvětlení. Za poklesem kriminality vidí změny na drogové scéně. Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti se ve velkých městech snížil odbyt tvrdých drog a proto se změnila i kriminalita, která je s drogovou scénou spojena. Höschl to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Předpokládá se, že statistiky potvrdí stejný trend i v podzimních měsících. Podle odborníků totiž mají na snižování kriminality vliv restrikce, které jsou primárně zaměřeny proti šíření koronaviru.

Špatnou zprávou ovšem je, že rostou případy domácího násilí. Během nouzového stavu, kdy lidé musí trávit společně doma většinu času, tento druh násilí narůstá. „Na linkách, které jsou zaměřené tímto směrem, došlo k nárůstu hovorů o třicet procent, třeba u dětí na Lince bezpečí s tematikou právě násilí nebo problémů v rodinách," popisuje psycholog se zaměřením na mimořádné události Štěpán Vymětal. „Když si představíme, že jsme s násilnou osobou uzavřeni, tak nemáme možnost volat na nějaké linky. Určitá latentní trestná činnost zjevně narůstá," dodává psycholog. Řada obětí se ale vůbec policii neozve. Policejní prezidium v této souvislosti připomíná, že čísla ve statistikách zahrnují pouze hlášené případy. Jsme v hrozné situaci, varuje český vědec. Viník je překvapivě jiný, než si většina lidí myslí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu