Jsme v hrozné situaci, varuje český vědec. Viník je překvapivě jiný, než si většina lidí myslí

Domácí 25. října 2020 | 10:20 — Ilona Cílková
Čísla naznačují, že situaci v České republice je velmi vážná. Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v sobotu narostl o 12 472 osob, což je víkendový rekord. Podle odborníků stojíme stále pod vrcholem a to nejhorší nás čeká v půlce listopadu.
Další 3 fotografie v galerii
Během listopadu bude krize vrcholit / Depositphotos

„To, v jaké situaci jsme teď, je hrozné. Opravdu nepochopitelné, jak se to mohlo stát, že z toho premianta jsme najednou tím úplně nejhorším na světě,“ prohlásil v rozhovoru v České televizi imunolog a šéf Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší. Na vrchol krize se podle Hořejšího Česko dostane někdy kolem půlky listopadu. „Moje předpověď je, že do měsíce tady bude několik tisíc dalších mrtvých, a do konce roku, jestli jich bude jenom deset tisíc, tak do bude obrovský úspěch," řekl. Podle Hořejšího budeme rádi, když se koncem roku dostaneme na čísla odpovídající začátku října. To by považoval za úspěch.

To, co se stalo během prázdnin, bylo tragické a rozhodnutí, která vláda přijala, byla nedostatečná. Podle Hořejšího teď sklízíme plody těchto nezdarů a řešením by byl kompletní lockdown.

Hořejší rovněž zkritizoval odborníky, které situaci zlehčují. „Hodně lidí si myslí, že za to může vláda, ministr zdravotnictví nebo samotný Babiš, ale já jsem vždycky říkal, že hroznou vinu na celé té situaci mají právě někteří ti nezodpovědní, mediálně populární lékaři, kteří několikrát vystoupili s otevřenými dopisy a peticemi, které kritizovaly vládu za to, že dělá opatření, která jsou zbytečná, zbytečně lidem komplikují život, že to vede k velkým ekonomickým ztrátám, a tohle určitě hrozně přispělo k těm negativním náladám ve společnosti a negativně to ovlivnilo i rozhodování vlády," míní Hořejší

Zkritizoval také statistiky a epidemiology, kteří měli podle jeho názoru razantěji vystupovat s alarmujícími čísly, která měli k dispozici. V této souvislosti jmenoval Romana Prymulu či ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška. Ti podle něj čísla znali a měli vládu varovat před hrozícím zhoršením situace mnohem důrazněji.

Naopak vyzdvihl snahu evolučního biologa a parazitologa Jaroslava Flegra, který dlouhodobě před situací varuje. Podle Flegra tu máme exponenciální růst počtu mrtvých na Covid-19 už několik měsíců. „Je zřejmé, že už od 1. srpna rostou počty mrtvých za den exponenciálně, přičemž počet mrtvých v jednom dni se zdvojnásobí zhruba každých 9 dnů,” píše evoluční biolog na svém facebookovém profilu. Vláda jeho varování bohužel nebrala na vědomí a epidemiologická opatření byla podle jeho názoru nedůsledná a navíc přišla se zpožděním. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu