Téměř polovinu Čechů čeká kritický rok, varují experti. Lidé se podle nich dopouštějí zásadní chyby

Domácí 17. ledna 2022 | 05:08 — Ilona Cílková
Polovina Čechů, zhruba 4,5 milionu lidí, nemá dostatečné úspory. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Mori pro Provident Financial. Během rekordní inflace letošního roku se tak mohou potýkat s velkými problémy. Píše o tom server iRozhlas.cz.
Polovině Čechů by úspory vystačily nejvýše na tři měsíce / Pixabay Stevebp

Celá polovina Čechů nemá dostatečné finanční úspory a pokud by přišli o svůj hlavní zdroj příjmu, vystačili by s úsporami pouze tři měsíce a méně. Což je podle finančních expertů nedostačující. Hledání nového zaměstnání může zabrat i tři čtvrtě roku, a to i v současných podmínkách poměrně nízké míry nezaměstnanosti. Volná místa v nabídce jsou totiž často relativně neatraktivní, navíc se nehodí pro každého. Koho propustí v 50 letech z kancelářské práce, těžko půjde na stavbu přidávat cihly, prohlásil ve své tiskové zprávě ekonom Lukáš Kovanda. Kolik by měli mít lidé naspořeno? Odborníci mají jasnou představu.

Podle ekonomů jsou odpovídající takové úspory, jež jim po přičtení podpory v nezaměstnanosti pokryjí výdaje na 12 měsíců, aniž by se výrazněji zhoršila jejich životní úroveň. Z průzkumu ale vyplývá, že polovina dospělé populace v ČR dostatečné úspory nemá. Jde o nebezpečně vysoký počet. Podstatnou část z nich ovšem tvoří důchodci. Ti se nemusí obávat, že o svůj hlavní zdroj příjmu přijdou. Pro drtivou většinu ze nich jsou totiž tímto příjmem státem pravidelně vyplácené starobní penze.

Ač důchodci tedy zpravidla nečelí riziku ztráty zaměstnání, jsou vystaveni obecné inflaci. Ta letos může nabýt "generační" povahy, a být tak nejvýraznější od 90. let - celoročně až sedmiprocentní, v lednu více než desetiprocentní. Lze předpokládat pokračující citelný růst cen bydlení a energií, ale také dramaticky navýšený vzestup cen potravin. Potraviny loni zdražily jen o necelé procento, takže letos toto slabé zdražení budou "dohánět".

„Důchodci, ale i další sociální zranitelné skupiny obyvatelstva, například nízkopříjmoví manuální pracovníci nebo matky samoživitelky, tak mohou doplatit na nízké úspory nejen v případě ztráty zaměstnání, ale právě i v případě vysoké inflace. A to zejména inflace, které se nelze vyhnout, jako je inflace cen bydlení, energií nebo potravin, přiblížil ekonom Lukáš Kovanda.

Zatímco loni se inflace týkala často věcí, které si lze "odpustit" a jejichž nákup ostatně důchodce ani samoživitelky příliš nezajímá, jako jsou auta nebo stavební materiály, letos budou daleko výrazněji zdražovat nezbytnosti typu základních potravin nebo bydlení, upozornill Kovanda. Podle zveřejněných údajů Eurostatu zdražující nemovitosti v ČR nejrychleji v celé EU, což se promítne do znatelného zdražení právě bydlení, i nájmů.

Nedostatečné úspory milionů lidí v ČR tak podle odborníků mohou statisícům z nich přivodit vážnou finanční tíseň, jež se promítá do zhoršení zdraví, psychických problémů, alkoholismu, ba i vzestupu kriminality a dalších sociálně krajně nežádoucích jevů. Čekají nás zlé časy, říká Václav Klaus. Co se mu na nové vládě nelíbí a co považuje za největší problém?

Zdroj: ipsos.com, ec.europa.euirozhlas.cz, lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu