Češi se bojí budoucnosti. Odrazilo se to v jejich chování

Domácí 06. listopadu 2020 | 06:14 — Ilona Cílková
Češi se bojí o svoji budoucnost. Začali více spořit a méně utrácet. Dokonce utráceli méně, než se čekalo, už před říjnovým nouzovým stavem. Podzimní nouzový stav se promítne v maloobchodních číslech za říjen a listopad pochopitelně opět dosti nepříznivě.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé utrácejí meně a mají strach, že to nejhorší spojené s koronavirovou krizí ještě přijde / Depositphotos

Je zřejmé, že koronavirová pandemie a její dopady do společnosti a ekonomiky už svět změnily a nejspíš ho budou i dál měnit. Češi v září v obchodech utráceli trochu méně, než se čekalo. Jejich slabší než předpokládaná ochota ke spotřebním výdajům ale sama o sobě nepředstavuje výraznější potíž, pokud by nedošlo na právě probíhající závažnou druhou vlnu pandemie koronaviru a s ní spjatá protiopatření.

Částečná karanténní uzavírka ekonomiky se v číslech k maloobchodu pochopitelně teprve projeví, neboť v září ještě neprobíhala. Závažně poznamená sektor služeb, ale také sektor ubytování a stravování, dopravy či obecněji podnikatele a firmy navázané na turistický ruch.

Ze zářijových výsledků za maloobchod plyne, že pomalejší než očekávané je zotavování motoristického segmentu. Přitom s probíhající druhou vlnu je třeba čekat další jeho výraznější útlum, který tedy již tak poměrně nepříznivou situaci dále zhorší.

Podzimní nouzový stav, který začal 5. října, se promítne v maloobchodních číslech za říjen a listopad pochopitelně dosti nepříznivě, a to jak kvůli uzavření obchodů a provozoven, tak kvůli zhoršení spotřebitelské důvěry obyvatelstva v ekonomiku a kvůli administrativnímu i dobrovolnému omezení sociálních kontaktů. Za celý letošní rok vykáže maloobchod tudíž pokles o dvě procenta.

Podle vícero průzkumů hledí lidé do budoucna s obavami. Mají strach, že to nejhorší spojené s koronavirovou krizí ještě přijde a očekávají výhledově negativní vliv situace na jejich osobní finance a zároveň čekají velké problémy celé ekonomiky. Zákaz nedělního prodeje očima odborníků odhaluje zajímavé souvislosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu