Babiš selhává a s občany jedná jako s chovanci nápravného zařízení, zní z ODS

Domácí 13. října 2020 | 16:40 — Ilona Cílková
Vláda by na konci nouzového stavu měla požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, jsme připraveni vyvolat hlasování o nedůvěře vlády, uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle Miroslavy Němcové vláda s občany nezachází jako s někým, kdo si je najmul do služby, ale jako s nějakými chovanci nápravného zařízení.
Další 3 fotografie v galerii
Občanští demokraté prosí všechny občany, aby se chovali odpovědně / Facebook ODS

Vláda a osobně premiér jsou zodpovědní za fatální nepřipravenost České republiky na druhou vlnu pandemie, podcenění situace, chaos, ale i následné ekonomické škody. Přestože kapacity a schopnosti České republiky čelit epidemii byly dostatečné, vláda je během posledních měsíců promrhala, zní v úterním prohlášení ODS.

„To, co se odehrává v posledních dnech, je neskutečné. Na konci nouzového stavu by měla vláda požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, je ODS připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě," sděli Fiala. „Opatření jsou zjevně dělána bez relevantních dat, která opakovaně žádáme. Vláda ani včera nepředložila žádná data, která by zdůvodňovala, proč ke konkrétním krokům přistoupila. Premiér a vláda opakovaně lhali veřejnosti. Minulý týden jsme se ještě snažili věřit, že vláda rozhoduje podle predikcí, analýz a dat. Včerejšek nás definitivně přesvědčil, že tomu tak není."

Občanští demokraté ve svém prohlášení prosí všechny občany, aby se chovali odpovědně. Poslední vládní opatření jsme vzhledem k vážnosti situace nuceni respektovat, ale nemůžeme se za ně postavit. Zejména úplné uzavření základních škol považujeme za neodůvodněné. Velkým selháním je i to, že vláda nepředložila současně návrh okamžitých kompenzací pro lidi a firmy, které opatření vlády postihla. Restrikce bez kompenzací uvrhnou statisíce lidí do existenčních problémů. Kompenzace měly být už dávno připraveny. Když to vláda nedokáže, jsme připraveni jí v tom pomoci nebo to udělat za ni.

Nespokojenost s vládou dlouhodobě vyjadřuje nově zvolená senátorka Miroslava Němcová. Podle ní měla vláda hodně času, vzala si půl bilionu z peněz daňových poplatníků a neudělala vůbec nic. „Považuji tuto vládu za naprosté neštěstí pro tuto zemi. Kdyby měla trochu cti v těle, tak zítra jde do sněmovny a žádá o důvěru, protože se ukazuje, že tuto zemi nemá vést ani jeden jediný den," říká Němcová. Podle senátorky je to ukázka zoufalé vlády, která dělá nesmyslné, nedomyšlené a nepřipravené kroky. A s námi občany nezachází jako s někým, kdo si je najmul do služby, ale jako s nějakými chovanci nápravného zařízení.

Podle Alexandra Vondry premiér neví ani proč, a neví ani kam dál. Říká, že má poslední "pokus". Jenže lidé této země si nezaslouží, aby na nich vláda testovala své experimenty. V životním zájmu naší země není tohle utrpení snášet další rok. Škody hospodářské, politické, společenské i morální budou příliš velké. Babiš a jeho chaotický systém by měl skončit. Čím dřív, tím líp. Budoucí hejtmanka vyzvala lidi, aby přestali sledovat prezidenta Zemana.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu