Ceny v Česku rostou rychleji, než se čekalo. Skoro nejrychleji v EU

Domácí 14. srpna 2020 | 07:56 — Ilona Cílková
Ceny rostou opět rychleji, než se čekalo. Nejvíce zdražují vejce, uzeniny, alkohol i tabák. Stále citelná inflace je špatnou zprávou zejména pro ty, kteří během podzimu přijdou o zaměstnání. Budou naráz čelit jak poklesu příjmu, tak právě stále znatelnému růstu cen.
Další 3 fotografie v galerii
Vzhůru letí cena masa a uzenin / Pixabay

Inflace v Česku meziročně vykázala tempo 3,4 procenta. Přitom inflace měla podle předpokladů z první poloviny roku v jeho druhé polovině zpomalovat a přiblížit se k úrovni dvou procent, což je hodnota cílovaná Českou národní bankou. Důvodem rychlejší než předpokládané inflace je zejména to, že vlastní ekonomický výkon České republiky a i některých zahraničních ekonomik není zatím koronavirovou krizí zasažen až tak nepříznivě, jak se předpokládalo.

Odvrácenou stranou tohoto poměrně příznivého vývoje, příznivého vzhledem k okolnostem, samozřejmě, je právě i nepolevující tempo růstu cenové hladiny. Růst cen v červenci v meziročním vyjádření vyrovnal březnové tempo, tedy tempo z počátku koronavirové krize. Vyšší než v červenci byla inflace naposledy v únoru, tedy před propuknutím koronavirové krize.

Dezinflační tlaky související se kronavirovou krizí tedy byly prozatím zcela potlačeny. Nutno ovšem říci, že se tak z velké části děje proto, že ekonomika je opřena o dluhovou berličkou státu, který prostřednictvím programů typu kurzarbeitu, ošetřovného nebo moratoria na splátky úvěrů vyvolává v ekonomice uměle poptávku, a to na dluh. Tato poptávka pomáhá udržovat právě i stále značné tempo inflace. Podzim, kdy vyprchá efekt zmíněných podpůrných opatření státu nebo kdy tato opatření zmírní, vzroste míra nezaměstnanosti, zatímco inflační očekávání i samotná inflace klesnou. Inflace sestoupí pod úroveň tří procent.

Příznivé je alespoň to, že v červenci zmírňoval tlak na růst cen potravin, což je položka, na niž jsou lidé zvláště citliví. Potraviny však i tak značně přispívají k citelnému tempu inflace. V porovnání se situací před rokem výrazně zdražuje zejména alkohol, uzeniny a vejce. Výrazně roste cena tabáku. Důvodem je podobně jako v případě alkoholu letošní zvyšování spotřební daně. Znatelně zdražuje stále také bydlení, ačkoli v případě elektřiny je už znát zmírnění cenového nárůstu. Největší šok ze zdražení elektřiny je již za námi, což je další poměrně příznivá zpráva.

Inflace v ČR i za červenec zůstane jednou z nejvyšších v EU, do konce letošního roku postupně poklesne v meziročním vyjádření k úrovni 2,5 procenta. Češi hřeší stále víc. Za své neřesti utrácí rekordní sumu peněz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu