Češi hřeší stále víc. Za své neřesti utrácí rekordní sumu peněz

Domácí 10. srpna 2020 | 08:54 — Ilona Cílková
Lidé v Česku loni za „hříchy“ utratili historicky rekordní sumu přes 220 miliard korun. Mezi hříšnou spotřebu se řadí útraty z alkohol, tabák, drogy a prostituci. Od počátku tisíciletí tak loni poprvé narostly hříšné výdaje v ČR na dvojnásobek.
Další 4 fotografie v galerii
Češi loni za hříchy utratili historicky rekordní sumu peněz / Depositphotos

V roce 2001 totiž činily „jen“ zhruba 110 miliard korun. V růstu výdajů za „hříchy“ se ale promítají také jiné faktory než jen rostoucí kupní síla Čechů a jejich touha a ochota utrácet za zboží, které nutně nepotřebují, případně rovnou právě za „hříchy“. V růstu výdajů se odráží obecná spotřebitelská inflace, jelikož třeba i prostitutky musí z něčeho platit nájem a elektřinu. Vyšší náklady na energie či mzdy zase zdražují výrobu alkoholu či tabáku, přičemž do cen tohoto zboží se také promítá navyšování příslušné spotřební daně, případně úpravy sazeb DPH.

Mezi hříšnými výdaji v ČR od roku 2005 soustavně vévodí útraty za tabák, do té doby dominovaly výdaje za alkohol. Poprvé v historii výdaje za tabák na území ČR loni překročily úroveň 110 miliard korun, když činily 110,7 miliardy korun. V porovnání s rokem 2018 utratili Češi za tabák o 1,3 procenta více, v porovnání s rokem 2001 pak o 157,8 procenta více. Vyplývá to z údajů, které nově zveřejnil Eurostat. 

Zvláště v případě těchto dlouhodobějších srovnání je třeba brát v potaz inflační znehodnocení koruny. V roce 2001 činily výdaje v ČR za tabák 42,9 miliardy korun, což je při započtení inflačního vývoje, který od té doby nastal, tedy v cenách roku 2019, 61,2 miliardy korun. I v reálném vyjádření tedy výdaje za tabák narostly v tomto tisíciletí o zhruba 50 miliard korun. Podstatnou část z tohoto nárůstu mají na svědomí vyšší daně z tabákových výrobků.

Mezi hříšnými výdaji v ČR mají dále silnou pozici útraty za alkohol. Poprvé v historii se loni výdaje za alkohol na území ČR přiblížily úrovni sta miliard korun, když činily 93,5 miliardy korun. V porovnání s rokem 2018 utratili Češi za alkohol o 4,9 procenta více, v porovnání s rokem 2001 pak o 74,7 procenta více. V roce 2001 utratili lidé v ČR za alkohol 53,5 miliardy, což při zohlednění inflace odpovídá dnešním 76,4 miliardy. Reálně tedy výdaje za alkohol narostly v tomto miléniu o zhruba sedmnáct miliard korun.

Za prostituci se v Česku loni utratilo 6,2 miliardy korun, stejně jako v roce 2018. Stabilní jsou rovněž útraty za drogy, jež se loni, podobně jako předloni, vyšplhaly na 9,7 miliardy korun. V roce 2001 utratili lidé v ČR za prostituci 3,6 miliardy, což při zohlednění inflace odpovídá dnešním 5,1 miliardy. Reálně tedy výdaje za prostituci narostly v tomto miléniu o zhruba jednu miliardu korun. Za drogy vydali lidé v ČR v roce 2001 hned 10,1 miliardy korun, tedy nominálně více než v roce loňském. Suma 10,1 miliardy korun roku 2001 odpovídá 14,4 miliardy korun roku 2019, takže reálně výdaje za drogy jako za jediný z „hříchů“ v tomto miléniu klesly, a to o 4,7 miliardy korun. Češi mají obavy. Překvapivý dopad koronaviru na manipulaci s penězi.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu