Sociální dávky zneužívají tisíce podvodníků

Domácí 02. srpna 2019 | 04:04 — Ilona Cílková
Přes 60 milionů korun ušetřil Úřad práce ČR díky kontrolám plnění nemocenského režimu. Ukázalo se, že dávky zneužívají především obyvatelé Ústeckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Kontroloři se také více zaměřili na nelegální zaměstnávání.
Kontrola zjistila tisíce hříšníků / Shutterstock

Získat pracovní povolení je totiž v ČR složité a zdlouhavé, proto mnoho lidí pracuje bez povolení přesto, že o něj mají zájem. Během prvního pololetí letošního roku provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR v celé republice více než 125 tisíc kontrol. V jejich rámci se zaměřili na dodržování režimu dočasné neschopnosti plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání a případné zneužívání nepojistných sociálních dávek. Celková úspora přesáhla 62 milionů korun. Zároveň kontroloři předali Státnímu úřadu inspekce práce téměř 250 podnětů upozorňujících na možný výkon nelegální práce.

Ke konci června 2019 evidoval Úřad práce ČR celkem 195 723 uchazečů o zaměstnání. S téměř 22 000 z nich nemohl pracovat, protože nemuseli na základě lékařského potvrzení plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu. „Abychom maximálně zamezili případům, kdy by mohlo jít ze strany některých klientů o účelové chování, zintenzivnili jsme svou kontrolní činnost,“ uvedl Úřad práce ČR. V průběhu prvního pololetí letošního roku provedli jeho zaměstnanci 15 791 kontrol, zjistili 4 307 porušení stanoveného režimu a zahájili více než 1 019 správních řízení. Nejčastěji léčebný režim porušovali uchazeči o zaměstnání v Ústeckém (591), Jihomoravském (563) a Moravskoslezském (506) kraji.

„Z evidence jsme vyřadili 846 lidí, tedy téměř 20 % z těch, kteří režim porušili tím, že např. nebyli doma a neprokázali důvod své nepřítomnosti,“vyčíslili kontroloři. Nejvyšší počet takto vyřazených byl v Ústeckém (148), Moravskoslezském (127) a Olomouckém (123) kraji. U dalších 173 klientů ještě probíhá správní řízení. V roce 2018 provedli zaměstnanci ÚP CR v celé republice 15 401 kontrol. Zjistili 4 701 porušení stanoveného režimu a zahájili více než 1 523 správních řízení.

„Vzhledem k tomu, že jde o poměrně vysoký počet klientů, se kterými v době jejich nemoci či po úraze nemůžeme pracovat a zprostředkovávat jim vhodné zaměstnání, lze předpokládat, že mezi nimi mohou být i osoby, které daného institutu účelově zneužívají,“ domnívá se generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zhruba třetina z "načapaných" je v evidenci Úřadu práce ČR déle než čtyři roky.„Navíc někteří klienti v době, kdy s nimi úřad intenzivně pracuje formou zařazení do některé z řady aktivit, včetně konkrétních projektů, dokládají krátkodobou nemocnost. A právě na tyto případy se momentálně zaměřujeme prostřednictvím zvýšeného počtu kontrol. Postup zaměstnanců ÚP ČR a posílení kontrolní činnosti vychází ze zákona o zaměstnanosti, ale zejména tím sledujeme eliminaci zneužívání dávek a prostředků ze státního rozpočtu,“ shrnuje Sadílková.

„Kromě důsledných kontrol v rámci naší kompetence ještě více prohlubujeme spolupráci se Státním úřadem inspekce práce. Jde zejména o odhalování nelegálního zaměstnávání či zajištění dodržování pracovněprávních podmínek ze strany agentur práce. Na základě podnětů, které oprávněnému orgánu naši zaměstnanci předávají, tak ÚP ČR přispívá k další úspoře státních prostředků a potírání práce načerno,“ vysvětluje Kateřina Sadílková.

V letošním roce se zatím jednalo o 250 podnětů, za celý loňský rok to pak bylo 459 hlášení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu