Lidé mají jedinečnou šanci, jak se zbavit dluhů. Příležitost, která se již nebude opakovat

Domácí 20. října 2021 | 08:50 — Ilona Cílková
Již za pár dnů startuje tzv. milostivé léto. Akce vyhlášená státem dává dlužníkům možnost zbavit se vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků, o které se jim navýšil původní dluh. Stačí, když zaplatí původní dluh a malý poplatek. Čas je ale jenom do 28. ledna.
Milostivé léto má pomoci smazat nezvladatelné dluhy z minulosti / Depositphotos

Letošního 28. října startuje takzvané milostivé léto. Během něj mohou lidé snadněji ukončit stovky tisíc exekucí, které v minulosti vznikly z veřejnoprávních dluhů. Nesplacené závazky, které mezitím mnohdy narostly na několikanásobky původního dluhu, půjde vymazat během tří měsíců za zvýhodněných podmínek.

Milostivé léto je součástí schváleného balíku exekučních změn a má pomoci smazat nezvladatelné dluhy z minulosti. Podle navrhovatele, lidoveckého poslance Marka Výborného, může reálně pomoci až čtvrt milionu lidí. „Toto tříměsíční období může být výhodné pro dlužníky, kteří mají reálný zájem své dluhy splatit a exekuce se zbavit, ale problémem je pro ně drahé příslušenství, které mnohdy činí až několikanásobek původního dluhu. Pro města a obce a další věřitele navíc vzniká šance na to, že bude původní dluh splacen a dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo," uvedl Výborný.

Jaké jsou podmínky a co je potřeba udělat? Kdo do 28. ledna 2022 zaplatí zbývající jistinu (původní dluh) a k tomu přidá 907,50 Kč jako náklady (750 Kč + DPH), ten exekuci ukončí. Týká se to dluhů, které mají lidé vůči veřejné správě, a to včetně institucí s jakýmkoli státním podílem nebo třeba podniků s účastí města. Konkrétně jde třeba o dluhy za dopravními podniky, zdravotními pojišťovnami nebo třeba i za energetickou společností ČEZ.

Milostivé léto se však nevztahuje na veškeré dluhy vůči státu bez výjimky. Těmito výjimkami jsou peněžité tresty nebo jiné majetkové sankce uložené v průběhu trestního řízení, náhrada škody při úmyslném porušení právní povinnosti, dluhy na výživném ze zákona a náhrada škody na zdraví. Výjimečnost těchto finančních plnění odůvodňuje jejich vyjmutí z působnosti novely, neboť se jedná buď o plnění ryze sankčního charakteru, nebo se jedná o plnění, jejichž společenská důležitost je vyšší než prostá úhrada pohledávky za dlužníkem.

V případě, že dlužník tohoto institutu chce využít, jedinou jeho povinností je uhradit předmětnou částku buď na účet soudního exekutora, nebo na účet oprávněného dle podmínek nastavených při nařízení exekuce. Soudní exekutor následně exekuci zastaví, a to i bez souhlasu oprávněného či návrhu povinného.

Zákon o milostivém létu zřejmě bude muset projít novelou. Nepamatuje totiž na klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle zástupců pojišťovny není jasné, zda má dlužník uhradit i penále, nebo zda stačí uhradit jistinu a odměnu exekutorovi a zbytek dluhu bude odpuštěn. VZP proto bude apelovat na exekutory, aby jí dlužníci mohli splatit jen jistinu a od penále se upustilo, řekl ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek. Poslanci jsou připraveni případně zákon novelizovat, aby explicitně definovali, co je třeba uhradit.

„Zákon o Milostivém létu bohužel neřeší problémy našich klientů, což máme potvrzeno i konzultací s ministerstvem zdravotnictví. O výklad naplňující záměr zákona, tedy oddlužení občanů, jsme proto požádali Ministerstvo spravedlnosti ČR jako ústřední orgán státní správy, který provádí státní dohled nad exekuční činností,“ doplnil Kabátek. Ministerstvo spravedlnosti se prozatím k věci nevyjádřilo. Dramatické zvyšování cen zdaleka nekončí. V příštích týdnech zdraží úplně všechno.

Zdroj: vzp.cz, kdu.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu